Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) yöneticilerinden beklenen liderlik rollerine ilişkin öğretmen ve yönetici görüşlerinin incelenmesi
Examining teachers' and administrators' views regarding leadership roles expected from science and art centre (BILSEM) administrators
  1. Tez No: 829322
  2. Yazar: NARİN REHBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NEGİŞ IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Müdür, BİLSEM, Liderlik, Liderlik Rolleri, Teacher, Principal, BİLSEM, Leadership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada Bilim ve Sanat Merkezi yöneticilerinden beklenen liderlik rollerine ilişkin öğretmen ve yönetici görüşlerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma modellerinden durum çalışması kullanılmıştır. Bu çalışma 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz dönemi süresi içerisinde yapılmış olup, İstanbul ili Başakşehir, Esenyurt. Beylikdüzü ve Avcılar ilçelerinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Bilim ve Sanat Merkezleri'nde görevli 14 öğretmen ve BİLSEM yöneticisi ile birebir görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Veri analizinde içerik analizi yöntemi kullanılarak tema ve kodlar belirlenerek bulgular bu temalar altında sunulmuştur. Araştırma sonucunda BİLSEM yöneticilerinden beklenenler; kurumu geliştirmeye yönelik roller, yöneticilik rolleri ve BİLSEM kültürünü anlama olmak üzere üç ana başlık altında toplanmıştır. BİLSEMlerin, diğer eğitim kurumlarından farklı olarak, proje geliştirmesi beklenmektedir. Çünkü Bilim ve Sanat Merkezleri proje tabanlı eğitim merkezleridir. Bu nedenle bu kurumlara yöneticilik yapacak yöneticinin kurumun gelişimini destekleyecek özelliklere sahip olması gerektiği vurgulanmıştır. Bu özellikler şöyle sıralanabilir; sürekli olarak kendilerini geliştirmeleri, kurumu sürekli dinamizmle geliştirmeleri ve katma değer üretmeleri, proje üretmeleri ve üretilen projelere destek olmaları, yeniliğe açık olmaları, akademik yeterliliğe sahip olmaları ve teknolojik araç ve gereçlere hâkim olmaları. Öğretmen ve okul yöneticileri bu rollere ek olarak genel olarak okul yöneticilerinden beklenen rolleri de ifade etmiştir. Bunlar, çalışkan ve özverili olmaları, adil ve eşitlikçi olmaları, niteliğe ve liyakate önem vermeleri, vizyon sahibi olmaları, esnek, anlayışlı, ekip ruhuna inanan, yol gösterici, işbirlikçi, olmalarıdır. Katılımcılar ayrıca BİLSEM'in kuruluş amacına öğrencilerinin farklılığına vurgu yaparak BİLSEM yöneticilerinin kurumun misyonuna uygun şekilde hareket etmeleri, bilimsel ve sanatsal değerlere önem vermeleri, öğrenci merkezli bakış açısında sahip olarak kurumu bilim ve sanat eksenli dinamikler temelinde yönetebilmeleri, BİLSEM öğrencilerinin sahip oldukları özelliklerin farkında olarak bu özelliklerin farkında yöneticler olması gerektiğini vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the opinions of teachers and administrators regarding the leadership roles expected from Science and Art Center administrators. The Case Study, one of the Qualitative Research models, was used in this study. This study was conducted during the fall semester of the 2022-2023 academic year and was conducted by one-on-one interviews with 14 teachers and administrators working at Science and Art Centers affiliated with the Ministry of National Education in Başakşehir, Esenyurt, Beylikdüzü and Avcılar districts of Istanbul. Research data was collected with a semi-structured interview form. In data analysis, themes and codes were determined by using the content analysis method and the findings were presented under these themes. As a result of the research, what is expected from BİLSEM managers; They are grouped under three main headings: roles for developing the institution, management roles and understanding BİLSEM culture. BİLSEMs, unlike other educational institutions, are expected to develop projects. Because Science and Art Centers are project-based education centers. For this reason, it is emphasized that the manager who will manage these institutions should have characteristics that will support the development of the institution. These features can be listed as follows; They must constantly improve themselves, develop the institution with constant dynamism and produce added value, produce projects and support the projects produced, be open to innovation, have academic competence and master technological tools and equipment. In addition to these roles, teachers and school administrators also expressed the roles expected from school administrators in general. These are: being hard-working and self-sacrificing, being fair and egalitarian, giving importance to quality and merit, having a vision, being flexible, understanding, believing in team spirit, guiding and cooperative. Participants also emphasized the purpose of BİLSEM's founding and the diversity of its students, emphasizing that BİLSEM administrators should act in accordance with the mission of the institution, attach importance to scientific and artistic values, have a student-centered perspective and manage the institution on the basis of science and art-oriented dynamics, be aware of the characteristics of BİLSEM students. They emphasized that managers should be aware of these features.