Türk istihbarat sistemindeki yapısal sorunların hukuki boyutu: Milli İstihbarat Teşkilatı mevzuatı
Legal dimension of structural problems in the Turkish intelligence system: National Intelligence Organization legislation
  1. Tez No: 829355
  2. Yazar: MAHMUT NEDİM SUİÇMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İstihbarat, MİT, İstihbaratın Hesap Verebilirliği, İstihbarat Hukuku, İstihbaratın Denetimi, Intelligence, MIT, Intelligence Accountability, Intelligence Law, Intelligence Oversight
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Türk istihbarat sisteminin yıllardır çözülemeyen yapısal sorunları vardır. Bu sorunların çözülememesinin sebebi çözümün zor olması değil, çözüm stratejileri üretilirken hukukun çoğu zaman göz ardı edilmesi, yeteri kadar önemsenmemesidir. İstihbarat servisleri, siyasi sorumluluğu bulunan yürütme organının kontrolünde ve emrinde çalışırken bir yandan da siyasi tarafsızlıklarını korumak zorundadır. İstihbarat servislerinin yapısal sorunlarını çözmenin ve siyasi tarafsızlığını korumanın ilk adımı güçlü bir hukuki altyapıdır. Peki, tarihten günümüze Milli İstihbarat Teşkilatı mevzuatında yapılan değişiklikler hangi paradigma ile yapılmıştır? MİT'in yapısal sorunları nelerdir ve bu sorunlarda hukuki eksikliklerin rolü nedir? Bu çalışma işte bu sorulara cevap aramak ve servisin yapısal sorunlarını ve mevzuatını bu kapsamda incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada geçmişten günümüze Milli İstihbarat Teşkilatı mevzuatı çerçevesinde servisin yapısal sorunlarının hukuki boyutu incelenmiştir. İstihbarat mevzuatındaki eksikliklerin milli güvenliğe nasıl tehdit oluşturduğu ve istihbarat servislerinin denetimi noktasında olması gereken ideal hukuk sistemi, dünyadaki diğer istihbarat servislerinin mevzuatıyla karşılaştırmalı olarak hukuk ve istihbarat paradigmasıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Turkish intelligence system has structural problems that have not been resolved for years. The reason why these problems cannot be resolved is not that the solution is difficult, but that the law is mostly ignored and not given enough importance while developing strategies for the solution. Intelligence services must maintain their political neutrality while operating under the control of and at the behest of the politically responsible executive body. The first step in solving the structural problems of the intelligence services and maintaining their political neutrality is a solid legal infrastructure. Then, with which paradigm have the changes in the amendments of the National Intelligence Organization legislations been made from the past to the present? What are the structural problems of MIT and what is the role of legal deficiencies in these problems? This study has been prepared to seek answers to these questions and to examine the structural problems and legislation of the service in this context. In this study, the legal dimension of the structural problems of the service has been examined within the framework of the National Intelligence Organization legislation from the past to the present. How the deficiencies in the intelligence legislation pose a threat to national security and the ideal legal system, which should be under the control of the intelligence services, has been examined with the law and intelligence paradigm in comparison to the legislation of other intelligence services around the world.