Metilsülfonilmetanın meme kanseri hücrelerinde global gen metilasyonu ve DNMT1, DNMT3a ve dnmt3b üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of methylsulfonylmethane on global gene methylation and DNMT1, DNMT3A and DNMT3B in breast cancer cells
  1. Tez No: 829401
  2. Yazar: ŞAZİYE SEÇİL UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ZEYNEP KARABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metilsülfonilmetan, meme kanseri, MDA-MB-231, MCF-7, MDA-MB-468, Methylsulfonylmethane, breast cancer, MDA-MB-231, MCF-7, MDA-MB-468
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bitkilerde, insanlarda ve tüm memelilerde doğal olarak var olan kükürtlü bir bileşik olan MSM. tek olarak ya da kombine preparatlar şeklinde, uzun zamandan beri; majör yan etkiye yol açmaksızın artritik ağrıyı azalttığı ve osteoartritlilerde fiziksel fonksiyonları iyileştirdiği gerekçeleriyle kullanılmaktadır. MSM'nin bu etkilerine anti-inflamatuvar mekanizmaların aracılık ettiği çeşitli çalışmalarda belirlenmiştir. Geçtiğimiz yıllarda ise, MSM'nin anti-inflamatuvar etkilerinin yanında anti-kanser etkileri de araştırılmaya başlanmıştır. MSM'nin özellikle metastatik melanoma ve meme kanseri hücrelerinde metastazı inhibe ettiği, kanser hücrelerini normal hücre fenotipine dönüştürdüğü ve kolon kanseri, hepatik kanser ve prostat kanseri üzerinde de yararlı etkiler sergilediği bildirilmiştir. Osteoartrit hastalarında, MSM'nin homosistein düzeylerini azalttığı ve bu etkilerini metilasyona ihtiyaç duyulan metabolik prosesleri arttırarak sergilemiş olabileceği,DMS tarafından gerçekleştirilen DNA metilasyonunu, bu ajanla kompetetif inhibisyona girerek inhibe ettiği bildirilmiştir. DNA metilasyonu, memeli genomunda sıklıkla gözlenen epigenetik bir modifikasyondur. CpG adalarındaki sitozin metilasyonu epigenetik sessizleşmenin önemli bir belirteci olarak kabul edilir ve DNA metiltransferaz enzimleri (DNMT) tarafından gerçekleştirilir. Meme kanserinin de aralarında bulunduğu insan tümörlerinin, yoğun olarak DNA metilasyonu kaybı sergilediği, ancak belirli gen promotorlarında hipermetile oldukları bilinmektedir. MSM'nin farklı meme kanseri hücrelerinde metastazı baskılayarak anlamlı terapötik etkiler segilediği bildirilmiştir, ancak bu etkilerindeepigenetik mekanizmaların rol alıp almadığı bilinmemektedir. Bu çalışmada, MSM'nin MCF-7, MDA-MB-468 ve MDA-MB231 meme kanseri hücrelerinde belirli dozlarında hücre canlılığını azalttığı, 300 ve 400 mM dozlarında DNMT1 protein düzeyini azalttığı ve 400 mM dozda global gen metilasyonunu arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
MSM, a sulphurous compound that occurs naturally in plants, humans and all mammals, has long been used alone or in combination preparations; It is used because it reduces arthritic pain and improves physical functions in osteoarthritis patients without causing major side effects. It has been determined in various studies that these effects of MSM are mediated by anti-inflammatory mechanisms. In recent years, the anti-cancer effects of MSM as well as its anti-inflammatory effects have been started to be investigated. It has been reported that MSM inhibits metastasis especially in metastatic melanoma and breast cancer cells, transforms cancer cells into normal cell phenotype, and has beneficial effects on colon cancer, hepatic cancer and prostate cancer. It has been reported that MSM reduces homocysteine levels in osteoarthritis patients and may have exhibited these effects by increasing the metabolic processes that need methylation, and it inhibits DNA methylation by DMS by entering into competitive inhibition with this agent. DNA methylation is a frequently observed epigenetic modification in the mammalian genome. Cytosine methylation in CpG islands is considered an important marker of epigenetic silencing and is carried out by DNA methyltransferase enzymes (DNMT). It is known that human tumors, including breast cancer, exhibit extensive loss of DNA methylation, but are hypermethylated at certain gene promoters. It has been reported that MSM exerts significant therapeutic effects by suppressing metastasis in different breast cancer cells, but it is not known whether epigenetic mechanisms play a role in these effects. In this study, it was determined that MSM decreased cell viability at certain doses in MCF-7, MDA-MB-468 and MDA-MB231 breast cancer cells, decreased DNMT1 protein level at 300 and 400 mM doses, and increased global gene methylation at 400 mM doses.