The impact of using a mobile application on efl students' beliefs about language learning: The sample of Celal Bayar Anatolian High School
Mobil uygulama kullanımının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dil öğrenme konusunda inanışları üzerindeki etkisi: Celal Bayar Anadolu Lisesi örneği
- Tez No: 829466
- Danışmanlar: PROF. DR. GENCER ELKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Whatsapp, Yabancı dil olarak İngilizce, Mobil öğrenme, Mobil uygulamalar, Whatsapp, English as a foreign language, Mobile learning, Mobile applications
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde hemen hemen bütün öğrencilerde akıllı telefonlar bulunmaktadır. Öğrenciler vakitlerinin çoğunu telefonlardaki uygulamalarla ya da internette harcamaktadırlar. Çok azı bu uygulamaları eğitim amaçlı kullanmaktadır. Bu çalışmada öğrencilerin yabancı dil öğrenimine karşı inanışlarındaki değişiklikleri ve sınıf içinde Whatsapp'ın kullanılabilirliğinin saptanması amaçlanmıştır. Bu çalışmada veriler iki aşamada toplanmıştır. Çalışma öncesinde ve sonrasında Horwitz'in BALLI ölçeği 9. 10. 11. ve 12. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Çalışma öncesinde öğrencilerle mobil teknolojinin sınıf içerisinde kullanılabilirliği hakkında röportaj yapılmıştır. Bu çalışmada öğrencilerin yabancı dile karşı inanışları ölçülmüş,“tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistik ile nicel veri ve nitel veri”incelenmiştir. Bulgular İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yabancı dile karşı inanışlarının olumlu olduğunu ve bir mobil uygulama olan Whatsapp'ın yabancı dil eğitiminde bir eğitim aracı olarak sınıf içerisinde kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, almost all students have smart phones. The students who have smart phones spend their free times playing applications or using internet. Few of them use smart phones for educational purposes. The purpose of this thesis is to ascertain whether students' attitudes toward learning a foreign language were changing and whether WhatsApp could be used in the classroom. Results from this study were gathered in two stages. Students in the ninth, tenth, eleventh, and twelfth grades completed Horwitz's BALL inventory both before and after the study. An interview about the usability of mobile technology in the classroom was conducted with students before the study. In this study, the beliefs of the students toward foreign languages were investigated, and descriptive and inferential statistics were used to assess both qualitative and quantitative data. The results revealed that EFL students' beliefs toward foreign language are positive and WhatsApp can be used as an educational tool in the classroom.