Azerbaycan aile hukukunun İslam aile hukuku ile mukayesesi
Azerbaijan family law Islamic family comparison with law
  1. Tez No: 829504
  2. Yazar: FERİD CEBRAYILOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Aile Hukuku, Azerbaycan, İslam Hukuku, Family, Family Law, Azerbaijan, Islamic Law
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Azerbaycan aile hukukunun İslam aile hukuku ile mukayesesinin yapılmasının amaçlandığı çalışmada, Azerbaycan ve İslam hukukunda aile kavramı nikah, evlilik, boşanma ve nafaka ile ilgili hükümler incelenirken, Azerbaycan Aile Mecellesi ve İslam dinindeki mezheplerin ilgili görüşleri mukayeseli olarak incelemiştir. Azerbaycan'da, geçmişten gelen kültürünün de etkisiyle aile kavramına önem veren bir yapı hakimdir. Çoğunlukla geniş aile yapısının hakim olduğu ülkede erkeğin egemen olduğu ataerkil bir yapı bulunmaktadır. Günümüzde geniş aileler yerini anne, baba ve çocuktan oluşan çekirdek aileye bırakmış olsa da aile büyüklerinin aile üzerindeki etkileri halen devam etmektedir. Azerbaycan'da aileye verilen değer Aile Mecellesindeki hükümlere yansımış durumdadır. Benzer şekilde İslam'da da aile kavramına önem verilmekte; ailenin yapısı, kurulması, korunması ve sürdürülmesi önemli görülmektedir. Kur'an-ı Kerim'de ve Hazreti Muhammed'in hadislerinde aile yapısı ile kadın ve erkeğin görevleri sarih bir şekilde ortaya konmaktadır. İslam dinin sevgi, saygı, hoşgörü, sağlıklı iletişim gibi kavramların aile ilişkilerinde de olması beklenmektedir. Ayrıca Hazreti Muhammed'in ailesi ile yaşadıkları İslam dininde aileye verilen önemi açıklamak konusunda yol gösterici mahiyettedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the Azerbaijani family law with the Islamic family law. In this study, the concept of family in Azerbaijan and Islamic law is examined, while the provisions on marriage, marriage, divorce and alimony are examined, the Azerbaijan Family Code and the relevant views of the sects in the Islamic religion are examined comparatively. In Azerbaijan, there is a structure that attaches importance to the concept of family with the influence of its culture from the past. In the country where the extended family structure is dominant, there is a patriarchal structure dominated by men. Today, although extended families have been replaced by the nuclear family consisting of mother, father and child, the influence of family elders on the family still continues. The value given to the family in Azerbaijan is reflected in the provisions of the Family Code. Similarly, the concept of family is given importance in the religion of Islam; The structure, establishment, protection and maintenance of the family are considered important. The family structure and the duties of men and women are clearly revealed in the Qur'an and the hadiths of the Prophet Muhammad. It is expected that concepts such as love, respect, tolerance and healthy communication of the Islamic religion will also be present in family relations. In addition, it is a guide in explaining the importance given to the family in the religion of Islam, where the Prophet Muhammad lived with his family.