Collective memory and journalism in the context of femicide
Kadın cinayetleri bağlamında kollektif hafıza ve gazetecilik
- Tez No: 829523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kolektif Hafıza, Kadın Cinayetleri, Gazetecilik, Haber Üretimi, Collective Memory, Femicide, Journalism, News Production
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, evrensel bir sorun olan kadın cinayetleriyle ilgili Türk basınındaki haber üretim süreçlerini kolektif hafıza bağlamında incelemektedir. Bellek ve haber medyası arasındaki ilişki, Alison Landsberg'in (2004)“protez bellek”kavramıyla ilişkilendirilerek açıklanmaktadır. Ayrıca çalışmanın ana konusu olan kadın cinayetlerine ilişkin haberler üzerine kolektif belleğin nasıl/yeniden üretildiğini daha iyi analiz edebilmek için dünyada ve Türkiye'de geçmişten günümüze feminist hareketler ve kadınların bu konudaki düşünce ve faaliyetleri incelenmiş ve tartışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan derinlemesine görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya farklı haber kuruluşlarında görev yapan kadın gazeteciler katılımcı olarak dahil edilmiş ve katılımcılara haber üretim süreçleri, kadın cinayetleri ve toplumsal hafıza arasındaki ilişkiye dair sorular sorulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the news production processes about femicide, a universal problem, in the Turkish press within the context of collective memory. The relationship between memory and the news media is explained by associating it with Alison Landsberg's (2004) concept of prosthetic memory. In addition, to better analyze how collective memory is (re)produced through news about femicide, which is the main subject of the study, feminist movements and women's ideas and activities about the issue from the past to the present in the world and Turkey are discussed. The in-depth interview method, which is one of the qualitative research methods, has been used in the study. Female journalists working in different news media outlets were included as participants in the research and were asked questions about the relationship between news production processes, femicide, and collective memory.