Ankara'nın jeotermal olarak zengin olan Ayaş ilçesinde çalışan sağlık personelinin sağlık turizmi hakkındaki bakış açılarının ve farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of perspectives and awareness of healthcare personnel working in Ankara's geothermally rich Ayas district on health tourism
- Tez No: 734999
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN İKİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, İşletme, Healthcare Management, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmeti, Turizm Kavramı, Sağlık Turizmi, Sağlık Turizminde Türkiye, Health Service, Concept of Tourism, Health Tourism, Turkey in Health Tourism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bireyler var olan sağlıklarını korumak, bozulan sağlıklarına tekrar kavuşabilmek ya da gördükleri tedavi sonrası sağlıklarını sürdürmek için başvurdukları çeşitli sağlık sistemlerinin başında sağlık turizmi gelmektedir. Yapılan bu araştırma sağlık turizmini genel çerçeveleriyle ele alıp turizm sektöründeki payına yer verdikten sonra Türkiye sağlık sisteminin sağlık turizmine ne kadar elverişli olduğunu açıklamayı amaçlamıştır. Bu çalışmada, Türkiye'nin sağlık turizmi için potansiyel tercih edilebilir ili Ankara'nın Ayaş ilçesinde çalışan sağlık personelinin sağlık turizmi hakkındaki bakış açıları ve farkındalık düzeylerini belirlemek amaçlanmıştır. Evrenini, Ayaş ilçesinde çalışan tüm sağlık personellerinin oluşturduğu çalışma, yüz yüze anket uygulamasıyla hedef kitleye sunulmuş ve ankete katılan 124 kişinin cevapları değerlendirilerek yürütülmüştür. Kullanılan anketin birinci bölümünde demografik verilerden, ikinci bölümünde genel sağlık turizmi sorularından, üçüncü bölümünde ise Ankara'nın Ayaş ilçesindeki potansiyel sağlık turizmi sorularından yararlanılmıştır. Anket toplamda üç bölümden oluşmaktadır. Ankete verilen cevaplar, 5'li likert ölçeğine göre değerlendirildiği için toplanarak toplam Genel Sağlık Turizmi skor ve Ayaş'taki Sağlık Turizmi skor faktörleri oluşturulmuştur. Hipotezlerle ilintili bulgular doğrultusunda Ankara'nın Ayaş ilçesinde çalışan sağlık personellerinin algılarının“Genel Sağlık Turizmi”ve“Ayaş'taki Sağlık Turizmi”boyutunda anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmaktadır. Bu sonuç ile birlikte katılımcıların söz konusu boyutlar özelinde“cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi, meslek grubu, meslekte geçirilen süre ve yabancı dil düzeyi”değişkenlerine göre algılarının birbirlerine benzer olduğu yorumları yapılabilmektedir. Ayrıca sağlık turizmini Türkiye açısından değerlendirerek Türkiye'nin sağlık turizmi potansiyelinin daha iyi hale getirilmesi ve gelişiminde ivme kazanması için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Health tourism is at the forefront of various health systems that individuals apply to protect their existing health, to regain their deteriorated health or to maintain their health after treatment. This research aims to explain how convenient the Turkish health system is for health tourism, after addressing health tourism with its general framework and giving place to its share in the tourism sector. In this study, it was aimed to determine the perspectives and awareness levels of health professionals about health tourism working in Ayaş district of Ankara, Turkey's potentially preferable province for health tourism. The study, whose population was composed of all health personnel working in Ayaş district, was presented to the target audience with a face-to-face survey application and was carried out by evaluating the answers of 124 people who participated in the survey. Demographic data was used in the first part of the questionnaire, general health tourism questions in the second part, and potential health tourism questions in the Ayaş district of Ankara in the third part. The questionnaire consists of three parts in total. Since the answers given to the questionnaire were evaluated according to a 5-point Likert scale, the total General Health Tourism score and the Health Tourism score factors in Ayaş were formed. In line with the findings related to the hypotheses, it is concluded that there is no significant difference in the perceptions of the health personnel working in the Ayaş district of Ankara in the dimensions of“General Health Tourism”and“Health Tourism in Ayaş”. With this result, it can be interpreted that the perceptions of the participants are similar to each other according to the variables of“gender, age, education level, profession group, time spent in the profession and foreign language level”in particular. In addition, by evaluating health tourism in terms of Turkey, suggestions are presented to improve Turkey's health tourism potential and to accelerate its development.