Development and optımızatıon of emulgel formulatıon contaınıng chamomıle vıa qualıty by desıgn (QBD) approach
Papatya içeren emulgel formülasyonunun tasarimla kalite (QBD) yaklaşimiyla gelişti̇rilmesi ve optimizasyonu
  1. Tez No: 829679
  2. Yazar: ARKAN YASHAR EZZULDDIN BARBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE BUKET AKSU, PROF. DR. MURAT KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarımla Kalite (QbD), Optimizasyon, Tasarım Alanı, Emüljel, Matricaria chamomilla (papatya), Quality by Design (QbD), Optimization, Design Space, Emulgel, Matricaria chamomilla (chamomile)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmanın amacı, Tasarımla Kalite (QbD) yaklaşımı ile dermatit hastalığına uygun, aktif bileşen olarak Matricaria chamomilla (papatya) sulu özü içeren bir emüljel formülasyonu oluşturmaktı. Klinik pratikte, atopik dermatit için tedavi planlarının çoğu semptomatik, çok amaçlı antiinflamatuar veya immünosupresif ilaçları içerir. Topikal kortikosteroidler, en sık önerilen birinci basamak anti-inflamatuar tedavidir. Bununla birlikte, sürekli veya uzun süreli kullanımları, özellikle tedavinin seyri üç haftadan fazla sürerse, ciltte büzülme, telenjiektaziler, purpura, stria ve yüzün akneiform yapısında değişiklikler gibi lokal yan etkilere neden olabilir. Ayrıca bazı araştırmalar adrenal korteksin doğal hormon sentezini azaltmak gibi zararlı sistemik yan etkileri olabileceğini göstermektedir. Bu tür sorunların üstesinden gelmek için alternatif içerikli yeni bir ilaç taşıyıcı sistemi geliştirilmiştir. Bu tür sorunların üstesinden gelmek için yeni tür ilaç dağıtım sistemi kullanarak ve alternatif içeriğe sahip olan bir formülasyon geliştirilmiştir. Emüljeller üç ana maddeden oluşur: nemlendiriciler, yumuşatıcılar ve oklüzif (tıkayıcı) maddeler. Oklüzif ajanlar Stratum corneum (SC) üzerinde bir tabaka oluşturur ve su ve nemin buharlaşmasını engeller. Yumuşatıcılar ise cildi kayganlaştırır ve yumuşatır. Nemlendiriciler (nem tutucu) ise hidrofilik özellikleri sayesinde SC tabakasının tuttuğu su miktarını yükseltirler. Emulgel, emülsiyon sistemi ve jel sisteminin birleştirilmesiyle yapılan yeni bir dozaj şeklidir. Papatya özü içeren emüljel formülasyonunun hazırlanmasında ilk kez QbD yaklaşımı kullanıldı. Formülasyonun tasarımında bilgisayar programı MODDE yazılımından destek alınarak tasarım alanı elde edilmiştir. Kritik girdi parametrelerinin değişkenlerinden elde edilen çıktıların sonuçları ile ilacın tasarım alanı optimize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to create an emulgel formulation containing Matricaria chamomilla (chamomile) aqueous extract as an active ingredient that was suited for dermatitis illness via Quality by Design (QbD) approach. In clinical practice, the majority of treatment plans for atopic dermatitis are symptomatic, all-purpose anti-inflammatory, or immunosuppressive drugs. Topical corticosteroids are the first-line anti-inflammatory therapy that is most usually suggested. However, their continued or protracted use, particularly if the course of therapy lasts more than three weeks, may cause local side effects include skin shrinkage, telangiectasias, purpura, striae, and changes to the acneiform structure of the face moreover to some studies show that they may have harmful systemic side effects, such as the reduction of the adrenal cortex's natural hormone synthesis. A new kind of medication delivery system with an alternative ingredient has been developed to overcome these kinds of issues. Emulgels consist of three prime agents: humectants, emollients, and occlusive agents. Occlusive agents form a layer on the Stratum corneum (SC) and prohibit water vaporization. whilst, emollients lubricate, mitigate and soften the skin. Meantime, humectants raise water amount that held by the SC layer via their hydrophilic properties. Emulgel is a brand-new dosage form made from polymers and appropriate excipients. QbD approach was used for the first time in the preparation of the emulgel formulation containing chamomile extract. In the design of the formulation, the design space formula was obtained by taking support from computer program MODDE software. The design space of the drug has been optimized with the results of the outputs obtained from the variables of critical input parameters.