Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Balkan ülkelerine yönelik eğitim faaliyetlerinin kamu diplomasisi perspektifinden incelenmesi
A Research of the Education Activities of the Presidency for Turks Abroad and Related Communities on the Balkan Countries from the Perspective of public diplomacy
- Tez No: 829699
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Halkla İlişkiler, Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, YTB, Balkanlar, International Public Relations, Public Diplomacy, Soft Power, YTB, Balkans
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Devletler diğer ülkeler üzerinde imajını güçlendirmek, algıyı değiştirmek ve güçlü̈ kalabilmek için çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Uluslararası halkla ilişkiler bu yöntemlerden bir tanesidir. Genel bir ifade ile söylemek gerekirse uluslararası halkla ilişkiler bir şirketin, devletin ya da kurumun diğer uluslar ile karşılıklı ve yararlı ilişkiler kurmaya yarayan örgütlü̈ ve planlı çabalarıdır. Ülkeler çeşitli kurumlar sayesinde diğer ülkeler üzerinden faaliyetlerini gerçekleştirerek, itibarını kuvvetlendirmeye ve var olan algıyı değiştirmeye çalışmaktadırlar. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı da dünyanın farklı ülkelerinde Türkiye'nin kamu diplomasisi aracı rolünü̈ üstlenmektedir. Bu çalışmada Balkan coğrafyasından Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya'dan Türkiye'ye gelen öğrencilerin Türkiye'yi görmeden önceki ve Türkiye'ye gelip gördükten sonraki ülke imajına yönelik görüşleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışma nicel ve tarama modelindedir. Amaçlı örneklem olarak seçilen 208 öğrenciden veriler toplanmıştır. Analizlerde SPSS programı kullanılmış ve frekans, ortalama, t testi ve Varyans analizi yapılmıştır. YTB'nin bu öğrenciler üzerinden gerçekleştirdiği faaliyetleri göz önünde bulundurarak değerlendirmeleri ve karşılaştırmaları incelemeye alınmıştır. Araştırma sonucunda, 'Türkiye Bursları' burs programının amaçları ve öğrencilerin algıları karşılaştırılarak programın kamu diplomasisi kapsamında amaçlarına ulaşıp ulaşamadığının ortaya konulması da çalışmanın alt amacı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINATION OF THE EDUCATIONAL ACTIVITIES OF THE PRESIDENCY OF TURKS OVERSEAS AND RELATED COMMUNITIES IN THE BALKAN COUNTRIES FROM THE PERSPECTIVE OF PUBLIC DIPLOMACY Aurena HIMA States use various methods to strengthen their image over other countries, to change the perception and to stay strong. International public relations is one of these methods. In general terms, international public relations is the organized and planned efforts of a company, state or institution to establish mutual and beneficial relations with other nations. Countries are trying to strengthen their reputation and change the existing perception by carrying out their activities through other countries thanks to various institutions. Presidency for Turks Abroad and Related Communities also plays the role of Turkey's public diplomacy tool in different countries of the world. In this study, it has been tried to reveal the views of the students who came to Turkey from Albania, Kosovo, North Macedonia, from the Balkan geography, about the country image before and after seeing Turkey. The study is in quantitative and screening model. Data were collected from 208 students selected as the purposeful sample. SPSS program was used in the analyses, frequency, mean, t test and variance analysis were performed in the analyses. Considering the activities carried out by YTB on these students, their evaluations and comparisons were examined. As a result of the research, the aims of the 'Türkiye Scholarships' scholarship program and the perceptions of the students are compared and it is determined as the sub-purpose of the study to reveal whether the program achieves its objectives within the scope of public diplomacy.