Çizgi film karakter tasarım süreçlerinde maske kullanımı: 'Maske Dükkânı' uygulama film örneği
Mask use in cartoon character design process: 'Maske Dükkânı' application movie example
- Tez No: 829859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM TAŞ ALİCENAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Maske, Persona, Karakter tasarımı, Çizgi film, Mask, Persona, Character design, Cartoon
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Animasyon Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Maske birçok inanç sisteminde farklı şekillerde yer almış, varoluşla ilişkilendirilerek yaratılışın simgesi haline gelmiştir. Carl Gustav Jung maskeyi psikolojiye“persona”kavramıyla yorumlamıştır. Persona, insanın uyum sağlamak ve toplumlar tarafından kabul görülmek amacıyla oynadıkları rol, maske ya da kişilik örüntüsüdür. Bu çalışmanın amacı çizgi filmlerde önemli yer tutan karakter tasarım süreçlerinde, maskenin kullanım amaçlarının ve kullanım şekillerinin araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda çizgi film karakterlerinde maske kullanım şekilleri ve amaçları örnekler üzerinden ayrıntılı olarak incelenerek, Jung'un persona kavramı üzerinden yorumlanmıştır. Çalışmada“Prenses Mononoke”filmi içerik analizi yöntemiyle karakterlerde maskenin kullanım şekillerinin ve amaçlarının incelenmesi amacıyla ayrıntılı olarak çözümlenmiştir. Ardından 3 boyutlu animasyon tekniği kullanılarak bir çizgi film uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda özellikle maskenin metaforik kullanımının karakter tasarım süreçlerinin fiziksel, psikolojik ve sosyolojik boyutunun tasarlanmasına katkı sağladığı düşünülmektedir. Maskenin animasyon sinemada karakter tasarım süreçlerinde çeşitlik sağladığı ve yaratıcı bir unsur olarak kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The mask has taken place in many belief systems in different ways and has become a symbol of creation by being associated with existence. Carl Gustav Jung interpreted the mask to psychology with the concept of“persona”. Persona is the role, mask or personality pattern that people play in order to adapt and be accepted by the society. The aim of this study is to investigate the usage purposes and usage patterns of the mask in the character design processes, which have an important place in cartoons. For this purpose, mask usage patterns and purposes in cartoon characters were examined in detail through examples and interpreted through Jung's concept of persona. In the study, the movie“Princess Mononoke”was analyzed in detail with the content analysis method in order to examine the usage patterns and purposes of the mask in the characters. Then, a cartoon application was carried out using the 3D animation technique. As a result of the study, it is thought that especially the metaphorical use of the mask contributes to the design of the physical, psychological and sociological dimensions of the character design processes. It has been concluded that the mask provides variety in character design processes in animation cinema and is used as a creative element.