Hop açılan (Lapbook) materyalinin hayat bilgisi dersine yönelik tasarımı ve geliştirilmesi
Desing and development of lapbook for life studies lesson
- Tez No: 829891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY CANBULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: lapbook, hayat bilgisi, tasarım ve geliştirme, hop açılan materyali, lapbook, life studies, desing and development, pop up material
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüz öğrenme-öğretme sürecinin deneyime dayalı yapılandırılmasında ve bilgilerin kalıcılığının sağlanmasında yeni materyal ve tekniklerin hızla öğrenme sürecinde yer aldığı gözlenmektedir. Araştırmalar öğretim materyali kullanımının öğrenmeyi kolaylaştırdığı, derse ilgi ve isteği artırdığı, aktif öğrenmeyi sağladığı, bireysel öğrenmeyi desteklediği, gerçek yaşama uygun öğrenme deneyimleri sağladığı, eleştirel düşünme, problem çözme ve yaratıcılık becerilerini geliştirdiğini göstermektedir. Bu materyallerden biri son yıllarda birçok ülkede kullanılan ve Türkiye'de de öğretmenler tarafından kullanılmaya başlanan“hop açılan'dır (lapbook)”.“Hop açılan”kelime anlamı olarak“sürpriz dosya, kat kat bilgi, katlanan ya da el kitabı”anlamlarına gelir.“Lapbook”bu araştırma bağlamında alan yazın taramaları, materyalin özelliği ve hitap ettiği kitlenin çocuklar olması göz önünde bulundurularak“hop açılan”olarak isimlendirilmiştir. Türkçe alanyazında bu konu çalışılmadığı için araştırmacılarca“hop açılan”isminin kullanılmasına karar verilmiştir. Alanyazındaki araştırmalara göre“hop açılan kitabın,”öğrenmeyi eğlenceli ve kalıcı hale getirmeyi desteklediğine, işbirliği, karşılıklı yardım, saygı, benlik saygısı, not alma becerisi ve takım çalışması gibi becerileri geliştirdiğine yönelik bulgular mevcuttur. Bu araştırmada, ilkokul 3. sınıf Hayat Bilgisi dersi“Evimizde Hayat”ünitesine yönelik Hop açılan materyalinin öğrencilerce tasarlanması ve geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, tasarım ve geliştirme araştırma modeli kullanılmıştır. Tasarım ve geliştirme araştırmalarında uzun vadede eğitim sürecini destekleyici araçlar ve modeller geliştirilir. Tasarım ve geliştirme araştırması iki kategori altında toplanmaktadır. Bu kategoriler Tip-1 ve Tip-2 olarak isimlendirilmektedir. Bu araştırma daha çok yeni bir ürünün geliştirilmesine odaklanan bir çalışma olması sebebiyle“Tip-1 Tasarım ve Geliştirme Araştırması”kategorisine girmektedir. Tip 1 deseni araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılı birinci döneminde İzmir'de bir özel ilkokulun 3. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Hop açılan materyalinin tasarımı ve geliştirilmesi sürecinde 15 hop açılan etkinliği dersin içeriğine uygun olarak öğrencilerle birlikte geliştirilmiştir. Modelin işlem basamaklarına uygun olarak tasarım öncesinde ve sonrasında uzman ve sınıf öğretmeni görüşleri alınarak Hayat Bilgisi dersinde kullanılacak geçerli ve güvenilir etkinliklerden oluşan bir hop açılan materyali ortaya çıkmıştır. Çalışma, yapılandırmacı anlayışın ilkeleriyle uyumlu bir materyalin ortaya çıkarılması açısından önemli olup, çalışmanın alan yazına katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is observed that new materils and techniques are rapidly taking place in the learning process in structuring today's education process based on experience and ensuring the permanence of knowledge. Research shows that the use of teaching materials facilitates learning, increases interest in the lesson, provides active learning, supports individual learning, provides real-life learning experiences and improves critical thinking, solving problem and creating skills.“Lapbook”is one of these materials which has been used in many countries in recent years, and also started to be used by teachers in Turkey. Lapbook literally means“suprise file, folded Information, folding or handbook”. In the context of this research, The Lapbook was named as“Lapbook”that considering the literature review, the characteristics of the material and the fact that the target audience is children. Since this subject has not been studied in the Turkish literature, It was preferred to use the name“Lapbook”by the researchers. According to the studies in the research, there are impressions that“The Lapbook”supports making learning fun and permanent, and develops skills such as cooperation mutual aid, respect, sense of self, note-taking skills and teamwork. In this research, it was aimed to design and improve The Lapbook for the“Life in Our House”unit of 3rd grade Life Studies Lesson by the students. The design and development research model was used in the research. In design and development research, tools and models are developed to support the education process. Design and development research consists of two categories. These categories are named as Type-1 and Type-2. This research is included in the category of“Type-1 Design and Development Research”since it is study that focuses on the development of a new product. The study group of the Type-1 model research was formed by the 3rd grade students of a private primary school in İzmir in the first semester of the 2021-2022 academic year. During the design and development of the Lapbook, 15 Lapbook activities were developed with the students in accordance with the lesson content. According to the steps of the model, the opinions of the experts and class teachers were taken before and after the design. Based on these opinions, a Lapbook material consisting of valid and reliable activities was created to be used in the Life Studies course. The study is important in terms of revealing a material compatible with the principle of the constructivist approach and, it is hoped that it will contribute to the literature.