Robotik programlama öğretiminde ters yüz sınıf modelinin bilgi işlemsel düşünme becerisi, problem çözme becerisi ve programlama öz yeterlik düzeyine etkisi
The effect of flipped classroom model on computational thinking skills, problem solving skills, and programming self-efficacy level in teaching robotic programming
- Tez No: 829940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YİĞİT EMRAH TURGUT, DOÇ. DR. ALPER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Sınıf Modeli, Bilgi İşlemsel Düşünme, Problem Çözme Becerisi, Flipped Classroom Model, Computational Thinking, Problem Solving Skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin bilgisayar bilimi dersi kapsamında robotik programlama öğretiminde ters yüz sınıf modelinin bilgi işlemsel düşünme becerisi, problem çözme becerisi ve programlama öz yeterlik düzeyine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseni benimsenmiştir. Çalışmanın örneklemini 26 deney 28 kontrol gurubu olmak üzere 54 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında 2021-2022 eğitim – öğretim yılında sekiz haftalık bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonucunda elde edilen veriler betimsel ve kestirimsel istatistiklere tabi tutularak analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda çalışmaya katılan deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin son test puanları incelendiğinde bilgi işlemsel düşünme becerileri ve problem çözme becerilerinde anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Bunun aksine deney ve kontrol gurubu öğrencilerin programlama öz yeterlik düzeylerinde deney gurubu lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of the flipped classroom model on computational thinking skills, problem solving skills and programming self-efficacy level of secondary school students in teaching robotic programming within the scope of computer science course. For this purpose, a quasi-experimental research design with pretest-posttest control group was adopted from quantitative research methods. The sample of the study consisted of 54 high school students, including 26 participant experimental and 28 participant control groups. Within the scope of the research, an eight-week application was carried out in the 2021-2022 academic year. The data obtained as a result of the application were analyzed through descriptive and predictive statistics. As a result of the analysis of the data, when the post-test scores of the students in the experimental and control groups participating in the study were analyzed, no significant difference was found in computational thinking skills and problem-solving skills. On the contrary, a significant difference was found in the programming self-efficacy levels of the experimental and control group students in favor of the experimental group.