İsmail Cem'in kültür anlayışı ve TRT Genel Müdürlüğü Dönemi (1974-1975)
Ismail Cem's understanding of culture and TRT General Directorate Period (1974-1975)
- Tez No: 940600
- Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN MACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Radio and Television, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İsmail Cem, TRT, kültür, CHP-MSP Koalisyon hükûmeti, MC hükûmetleri, Ismail Cem, TRT, culture, RPP-NSP Coalition government, NF governments
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kitle iletişim araçları; toplumları dünya ve ülke çapındaki gelişmelerden haberdar etme, onları eğitme, yönlendirme, eğlendirme ve kontrol etme amacıyla kullanılmakta, içerdiği ve alıcısına ilettiği mesajlar aracılığıyla toplumun şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Değişen ve gelişen dünyada Türkiye'nin ilk kamu yayıncılığı görevini yapan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), yıllarca yayın tekelini elinde bulundurmuştur. Dünyada ve ülkede yaşanan olayların doğru ve güvenilir bir şekilde aktarımı, kültürel ögelerin tarafsız bir şekilde ele alınıp beslenmesi, halk kitlelerinin eğitilmesi, yönlendirilmesi ve harekete geçirilmesi konusunda TRT'nin üstlenmiş olduğu rol; Türkiye siyasetinde ve gündeminde yıllarca tartışılagelen bir mesele halini almıştır. Bu bağlamda, mevcut iktidarın birtakım istek ve çıkarlarından bağımsız bir şekilde yayın hayatına yeni bir pencere aralamayı amaçlayan İsmail Cem ve ekibinin yönetimde bulunduğu 1974-1975 yıllarındaki TRT döneminin araştırılması, siyaset bilimi literatürü açısından önem arz etmektedir. İsmail Cem'in TRT'de Genel Müdürlük görevini üstlendiği Şubat 1974-Mayıs 1975 arasındaki dönemin yeterince ele alınmadığı gözlemlenmiştir. Literatürdeki boşluğu doldurması açısından mevzu bahis edilen konunun araştırılması, çalışmayı önemli kılmaktadır. Bu çalışmada; bazılarınca kitleleri olumlu yönde geliştirdiği, söz konusu gelişimi hızlandırdığı, toplumun bilgeliğini arttırdığı, haber unsurunun tarafsız bir şekilde topluma aktarıldığı ve Türk kültürünün daha objektif bir biçimde aşılandığı iddia edilen Cem yönetimindeki TRT'ye odaklanılmıştır. Gramsci ve Kemal Tahir'den tarih ve kültür anlayışı açısından etkilenen İsmail Cem'in kültür politikası doğrultusunda TRT'de yapmış olduğu atılımlar incelenmiş ve dönemin siyasilerinin söz konusu atılımlar karşısındaki duruşları irdelenmiştir. Bu dönemdeki CHP-MSP Koalisyon hükûmetinin ve sonraki dönemin iktidarı MC hükûmetlerinin; TRT konusundaki tutum ve eleştirileri göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mass media is used to inform societies about developments on a national and global scale, to educate, guide, entertain, and control them. Through the messages it conveys to its audience, it plays a significant role in shaping society. In the changing and evolving world, the Turkish Radio and Television Corporation (TRT), which undertook Turkey's first public broadcasting duty, held the broadcasting monopoly for many years. The role undertaken by TRT in accurately and reliably reporting events occurring in the world and the country, addressing and fostering cultural elements impartially, educating, guiding, and mobilizing the masses has become a matter of debate in Turkish politics and public agenda for many years. In this context, examining the TRT era during 1974-1975, when Ismail Cem and his team aimed to open a new window in broadcasting independent from the current government's various demands and interests, holds significant importance for the political science literature. It has been observed that the period between February 1974 and May 1975, during which Ismail Cem served as the Director General of TRT, has not been adequately covered in the literature. The investigation of the aforementioned subject is significant, as it aims to fill a gap in the existing literature. This study focuses on TRT under Cem's administration, which is claimed to have positively influenced the masses, accelerated social progress, enhanced public knowledge, delivered news impartially, and promoted Turkish culture in a more objective manner. Inspired by the historical and cultural perspectives of Gramsci and Kemal Tahir, Ismail Cem's initiatives in TRT within the framework of his cultural policy have been examined, and the stance of the political figures of the period towards these initiatives has been analyzed. Ismail Cem's initiatives at TRT, inspired by Gramsci and Kemal Tahir's views on history and culture, have been analyzed in the context of his cultural policy, along with an examination of the political figures' responses to these initiatives during that period.