Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği hastalarında atriyal fibrilasyon varlığının kırılganlık(frailty) üzerine etkisi
The effect of presence of atrial fibrillation on frailty in heart failure patients with reduced ejection fraction
- Tez No: 830010
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği, Atriyal fibrilasyon, Kırılganlık, Kırılganlık parametreleri, Kırılganlık indeksi, Heart failure with reduced ejection fraction, Atrial fibrillation, Frailty, Frailty parameters, Frailty index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Düşük Ejeksiyon Fraksiyonlu Kalp Yetersizliği Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Varlığının Kırılganlık (Frailty) Üzerine Etkisi Bu çalışmanın amacı düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği (DEFKY) hastalarında atriyal fibrilasyon (AF) varlığının kırılganlık (frailty) parametrelerine etkisini incelemektir. Çalışmaya sinüs ritminde (SR) olan 45 DEF-KY hastası ve atriyal fibrilasyonu (AF) olan 44 DEF-KY hastası alındı. Kırılganlık değerlendirilmesinde yürüme hızı, 6 DYT, TUG, handgrip strength testi, PRISMA- 7 anketi ve Minnesota kalp yetersizliği ile yaşama anketi kullanıldı. Her iki grupta diyabet, hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı oranları benzer saptandı. İskemik etyoloji SR grubunda anlamlı olarak daha yüksek, kalp kapak protezi AF olan grupta anlamlı olarak daha yüksekti. NT-proBNP değeri AF grubunda istatistiksel olarak anlamlı daha yüksekti. Albümin ve total protein değerleri AF grubunda statistiksel olarak anlamlı daha düşüktü. Sol atriyum çapı, sol atriyum volüm indeksi, triküspit yetmezlik velositesi, sistolik pulmoner arter basıncı, sağ atriyum alanı, vena kava inferiyor çapı AF grubunda istatistiksel olarak anlamlı daha yüksekti. Triküspit anüler düzlem sistolik sapması (TAPSE) ve triküspit S velosite ise AF grubunda anmlaı olarak daha düşüktü. Kırılganlık değerlendirilmesi için yapılan 6 dakika yürüme testi (DYT) ve handgrip strength testi AF grubunda anlamlı olarak daha düşüktü. Time up and go test (TUG Test) ise AF grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Yürüme hızı testi, PRISMA- 7 anketi, Minnesota kalp yetersizliği ile yaşama anketi AF ve SR hasta grupları arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Charlson komorbidite indeksinden yararlanılarak farklı ağırlıktaki parametrelerden yeni bir kırılganlık indeksi oluşturduk. Küme analizi sonucunda hastalar kırılganlık şiddetine göre 4 gruba ayrıldı. Multinomial lojistik regresyon analizinde GFR, NT-proBNP, albümin, sol ventrikül diyastol sonu çapı, sol ventrikül sistol sonu çapı, sol atriyum volüm indeksi, lateral e' dalgası, septal e' dalgası, triküspit yetmezlik velositesi, sistolik pulmoner arter basıncı, triküspit anüler düzlem sistolik sapması, triküspit S dalga velositesi, 6 vena kava inferiyor çapı kırılganlığı göstermede bağımsız prediktörler olarak saptandı. DEF-KY hastalarında AF olması orta kırılganlık riskini 3,4 kat arttığı bulundu, ciddi kırılganlık riskini 5.5 kat arttırdığı bulundu. NT-proBNP yüksekliğin ciddi kırılganlık riskinde 2 kat artışa neden olduğu bulundu. GFR düşüklüğünün ciddi kırılganlık riskinde 2 kat artışa neden olduğu bulundu. Albümin düşüklüğünün ciddi kırılganlık riskinde 4,2 kat artışa neden olduğu bulundu. Sol ventrikül diyastol sonu çapı yüksekliğinin ciddi kırılganlık riskinde 4,6 kat artışa neden olduğu bulundu. Sol ventrikül sistol sonu çapı yüksekliğinin ciddi kırılganlık riskinde 4,9 kat artışa neden olduğu bulundu. Sol atriyum volüm indeksinin yüksek olması ciddi kırılganlık riskinde 11,3 kat artışa neden olduğu bulundu. Triküspit yetmezlik velositesi artışının ciddi kırılganlık riskinde 6,5 kat artışa neden olduğu bulundu. Sistolik pulmoner arter basıncı yüksekliğinin ve vena kava inferiyor çapının yüksek olması ciddi kırılganlık riskinde 2,1'er kat artışa neden olduğu bulundu. Triküspit anüler düzlem sistolik sapması düşüklüğünün ciddi kırılganlık riskinde 2,3 kat artışa neden bulundu. Sonuç olarak DEF-KY hastalarında AF varlığı kırılganlığı göstermede bağımsız bir prediktör olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effect of Presence of Atrial Fibrillation on Frailty in Heart Failure Patients with Reduced Ejection Fraction The aim of this study is to examine the effect of the presence of atrial fibrillation (AF) on frailty parameters in Patients with Heart Failure with Reduced Ejection Fraction (HFrEF). 45 patients with HFrEF and sinus rhythm (SR) and atrial 44 patients with HFrEF with fibrillation (AF) were recruited. Gait speed in frailty assessment, 6 MWT, TUG test, handgrip Strength test, PRISMA-7 questionnaire, and Minnesota heart failure with heart failure questionnaire were used. Diabetes mellitus, hypertension and chronic kidney disease rates were found to be similar in both groups. Ischemic etiology was significantly higher in the SR group, and was significantly higher in the group with heart valve prosthesis AF. NT-proBNP value was statistically significantly higher in the AF group. Albumin and total protein values were statistically significantly lower in the AF group. Left atrial diameter, left atrial volume index, tricuspid regurgitation velocity, systolic pulmonary artery pressure, right atrium area, inferior vena cava diameter were statistically significantly higher in the AF group. Tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) and tricuspid S velocity were significantly lower in the AF group. 6- minute walk test (MWT) and handgrip strength test for frailty assessment was significantly lower in the AF group. Time up and go test (TUG Test) was significantly higher in the AF group. No significant difference was found between AF and SR patient groups in the walking speed test, PRISMA-7 questionnaire, Minnesota living with heart failure questionnaire. Using the Charlson comorbidity index, we created a new frailty index from parameters with different weights. As a result of the cluster analysis, the patients were divided into 4 groups according to the severity of frailty. In multinomial logistic regression analysis, GFR, NT-proBNP, albumin, left ventricular end-diastolic diameter, left ventricular end-systolic diameter, left atrial volume index, lateral e' wave, septal e' wave, tricuspid regurgitation 8 velocity, systolic pulmonary artery pressure, tricuspid annular plane systolic excursion, tricuspid S wave velocity, and inferior vena cava diameter were determined as independent predictors of frailty. It was found that AF in HFrEF patients increased the risk of moderate frailty by 3.4 times, and the risk of severe frailty by 5.5 times, and high NT-proBNP caused a 2 times increase in the risk of severe frailty. It was found that low GFR causes a 2 times increase in the risk of severe frailty, and low albumin causes a 4.2 times increase in the risk of severe frailty. High left ventricular end-diastolic diameter causes a 4.6 times increase in the risk of severe frailty, a high left ventricular end-systolic diameter causes a 4.9 times increase in the risk of severe frailty, and a high left atrial volume index causes an 11.3 times increase in the risk of severe frailty. found. An increase in tricuspid regurgitation velocity causes a 6.5 times increase in the risk of severe frailty, high systolic pulmonary artery pressure and a high inferior vena cava diameter cause a 2.1 times increase in the risk of severe frailty. It was found that low tricuspid annular plane systolic excursion increased the risk of severe frailty by 2.3 times. In conclusion, the presence of AF was found to be an independent predictor of frailty in patients with HFrEF.