İklim ve su dirençli yeşil kampüs rehberi: İnönü Üniversitesi örneği
Climate and water resistant green campus guide: The case of İnönü University
- Tez No: 830033
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürebilir kampüs, UI GreenMetric, İnönü Üniversitesi, Sustainability, Sustainable campus, UI GreenMetric, İnönü University
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çevresel problemler arttıkça sürdürülebilir çözümlere olan ihtiyaç artmaktadır. Bu bağlamda birçok yöntem ve kuramlar geliştirilmiştir. Richard Register'ın eko şehir modeli, kentlerin daha sürdürülebilir yaşam alanları haline getirilebilmesi için önerilmiş bir yaklaşım modelidir. Önerilen bu model;“Küçük kentler”olarak kabul edilebilen üniversite yerleşkelerinde de uygulanmaya başlanarak akıllı, sağlıklı ve yaşanılabilir, sürdürülebilir kampüsler tasarlamayı hedefleyen planlama stratejileri geliştirilmiştir. Sürdürülebilir bir kampüs, ulusal ve küresel düzeyde enerji ve kaynakların korunması, atıkların azaltılması ve verimli bir çevre yönetimi yoluyla zengin bir ekonomiye sahip sağlıklı bir kampüs ortamı sağlaması ve ekolojik ve teknolojik sistemler ile geleceği şekillendirmede örneklem alanlar olarak tanımlanmaktadırlar. Bu araştırmada son yıllarda yükseköğretim kurumları için çeşitli sürdürülebilirlik değerlendirme araçlarından en yaygın üniversite sıralama endeksi olan GreenMetric (GM) tarafından belirlenen; altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi parametreler gözden geçirilerek, İnönü Üniversitesinin sıralamasının uluslararası ölçekte üst basamaklara çıkarılması için strateji ve öneriler geliştirilmiştir. Çalışmanın bulgular aşamasında UI GreenMetric kategorilerinden, Enerji ve İklim Değişikliği ile Su için geliştirilen stratejiler üzerinde ön çalışma yapılarak kampüsün enerji ve su tasarrufunda öneri bir model ortaya konulmuştur. Ayrıca, bu çalışmada sunulan yöntem ve sonuçların, diğer üniversiteler için sürdürülebilirlik örneği teşkil etmesi ve literatüre katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
As environmental problems increase, the need for sustainable solutions increases. In this context, many methods and theories have been developed. Richard Register's eco-city model is a proposed approach model for cities to become more sustainable living spaces. This proposed model; Planning strategies aimed at designing smart, healthy and livable sustainable campuses have been developed, starting to be implemented in university campuses that can be considered as“small cities”. A sustainable campus is defined as exemplary areas in national and global level conservation of energy and resources, reducing waste and providing a healthy campus environment with a rich economy through efficient environmental management, and shaping the future with ecological and technological systems. In this research, the most common university ranking index among various sustainability assessment tools for higher education institutions in recent years, GreenMetric (GM); By reviewing parameters such as infrastructure, energy and climate change, wastes, water resources, transportation and education, strategies and suggestions have been developed to increase the ranking of İnönü University on an international scale. In the findings phase of the study, a preliminary study was carried out on the strategies developed for Energy and Climate Change and Water, one of the UI GreenMetric categories, and a suggested model was put forward in energy and water saving of the campus. In addition, it is expected that the methods and results presented in this study will set an example of sustainability for other universities and contribute to the literature.