COVID-19 salgınının hazır giyim sektöründeki kadın çalışanlar üzerindeki etkilerinin analizi
Analyzing the effects of COVID-19 pandemic on women workers in clothing sector
- Tez No: 830054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER KANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 salgını, hazır giyim sektörü, kadın çalışanlar, iş-yaşam dengesi, mesleki ayrımcılık, Covid-19 pandemic, clothing sector, women workers, work-life balance, occupational segregation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tüm sektörleri ve yaşamı ciddi bir şekilde etkileyen Covid-19 salgını küresel bir tedarik zincirine sahip olan hazır giyim sektörünü de olumsuz etkilemiştir. Emek yoğun bir sektör olan hazır giyim sektöründe ağırlıklı olarak kadın çalışanlar istihdam edilmektedir. Çalışma hayatlarında iş-yaşam dengesini kurmakta zorlanan ve mesleki ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalan kadın çalışanların iş hayatlarında karşılaştıkları sorunlar salgınla birlikte daha da artmıştır. Bu bağlamda, bu tez, Covid-19 salgınının hazır giyim sektöründeki kadın çalışanlar üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, hazır giyim sektörünün yoğun olarak faaliyet gösterdiği illerde istihdam edilen kadın hazır giyim çalışanlarının katıldıkları bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Saha araştırması ile elde edilen veriler istatistiki olarak analiz edilerek elde edilen bulgular ışığında hazır giyim ürünleri üreten işletmelere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Covid-19 pandemic, which seriously affected the all sectors and life, is also negatively affected clothing sector, which owns a global supply chain. In clothing sector, which is a labor intensive sector, mostly women workers are employed. The problems faced by women workers, who have difficulties in establishing a work-life balance and who have to struggle with occupational segregation, have increased with the pandemic. In this context, this thesis, aims to analyze the effects of Covid-19 pandemic on women workers in clothing sector. In accordance with the aim of the thesis, a survey is conducted to women workers, who are employed in provinces, where the clothing sector intensively operates. The data, which are obtained from field research, are analyzed statistically and suggestions are made to clothing enterprises, on the basis of the findings.