The role of augmented reality marketing and elevating consumer online buying behavior and boosting, brand awareness in fashion industry
Artırılmış gerçeklik pazarlamasının tüketicinin çevrimiçi satın alma davranışını yükseltmede ve moda endüstrisinde marka bilinirliğini artırmadaki rolü
  1. Tez No: 853082
  2. Yazar: OMAR MUSTAFA YOUNIS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEYDA AYSUNA TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Marka Bilinirliği, Çevrimiçi Satın Alma Davranışı, Moda Endüstrisi, Augmented Reality, Brand Awareness, Online Buying Behavior, Fashion Industry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi, hazır giyim sektöründe dijital pazarlama için potansiyel yeni bir araç olarak incelenmiştir. Dijital pazarlamanın hızlı yükselişi ve çevrimiçi satın almanın artan popülaritesi nedeniyle müşteri deneyimini ve pazarlama stratejilerinin etkinliğini geliştirmek için inovasyon gereklidir. Artırılmış gerçeklik, sanal içeriği gerçek dünyanın üzerine bindirme kapasitesiyle, müşterilerin çevrimiçi perakende alanındaki ürün ve markalarla nasıl etkileşim kurduğunu tamamen değiştirme gücüne sahiptir. Çalışmada öncelikle Artırılmış gerçekliğin kavramsal çerçevesi incelenerek çevrimiçi alışverişteki yerine yer verilmiştir. Özellikle COVID-19 salgınının ardından dijital pazarlamanın artan kullanımını ve e-ticarete geçişi vurgulamaktadır. Aynı zamanda artırılmış gerçekliğin tarihine bir bakış sunarak gerçek ve sanal dünyalar arasındaki uçurumu kapatmadaki rolüne vurgu yapılmıştır. AR uygulamalarının online alışverişte satın alma davranışına ve marka bilinirliğine etkisini incelemek amacıyla 380 katılımcı ile çalışılmıştır. Katılımcılara öncelikle Pull&Bear markasının AR tabanlı uyugulaması kullandırılmış ve ardından anket yoluyla uygulama hakkındaki görüşleri alınmıştır. Veriler SPSS 25.0 Programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda AR uygulamalarının satın alma davranışı ve marka bilinirliği üzerinde önemli bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Augmented reality (AR) technology is examined as a potential new tool for digital marketing in the ready-to-wear sector. Innovation is required to improve the customer experience and the efficacy of marketing strategies due to the explosive rise of digital marketing and the rising popularity of online purchasing. With its capacity to superimpose virtual content onto the actual world, augmented reality has the power to completely change how customers engage with items and brands in the online retail space. In the study, first of all, the conceptual framework of augmented reality was examined and its place in online shopping was included. It highlights the increasing use of digital marketing and the transition to e-commerce, especially after the COVID-19 pandemic. At the same time, by providing a look at the history of augmented reality, its role in closing the gap between the real and virtual worlds was emphasized. In order to examine the effect of AR applications on purchasing behavior and brand awareness in online shopping, 380 participants were studied. First of all, the participants used the AR-based application of the Pull&Bear brand, and then their opinions about the application were obtained through a questionnaire. Data were analyzed with SPSS 25.0 Program. As a result of the study, it was revealed that AR applications have a significant impact on purchasing behavior and brand awareness.