VUCA dönemlerinde küçük işletmelerin pazarlama stratejileri: COVİD-19 sonrası Azerbaycan hazır giyim sektöründe bir araştırma
Marketing strategies of small businesses during VUCA periods: A research in Azerbaijan apparel industry after COVID-19
- Tez No: 838497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: VUCA, COVİD-19, Küçük İşletmeler, Pazarlama, Hazır Giyim, VUCA, COVID-19, Small Businesses, Marketing, Ready-made Clothing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
VUCA dönemlerinde küçük işletmelerin pazarlama stratejileri, oynaklık(volatility), belirsizlik(uncertainty), karmaşıklık (complexity) ve muğlaklık (ambiguity)la karakterize edilen değişken iş çevresine uyum sağlamayı hedefler. Bu dönemlerde küçük işletmeler, rekabetçi bir avantaj elde etmek ve başarılı olmak için geleneksel pazarlama yaklaşımlarından farklı ve esnek stratejilere odaklanmalıdır. VUCA dönemlerinde küçük işletmelerin pazarlama stratejileri, esneklik, dijitalleşme, müşteri odaklılık, yenilikçilik ve işbirliklerine odaklanmayı içerir. Küçük işletmeler, değişken iş çevresinde başarıya ulaşmak için bu stratejileri etkin bir şekilde uygulayarak rekabet avantajı elde edebilirler. Dolayısıyla bu çalışma; VUCA dönemi niteliği taşıması nedeniyle COVID 19 salgını döneminde ve sonrasında Azerbaycan Bakü'de faaliyet gösteren küçük ölçekli hazır giyim işletmelerinin pazarlama stratejileri üzerinde salgının etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmada anket yardımıyla toplanan veriler VUCA bileşenleri olan oynaklık, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklığın küçük işletmelerinin pazarlama stratejilerinin üzerindeki ilişkilerini değerlendirebilmek amacıyla kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre işletmelere yönelik öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Marketing strategies of small businesses in VUCA periods aim to adapt to the changing business environment characterized by volatility uncertainty, complexity and ambiguity. In these periods, small businesses have to focus on flexible strategies that are different from traditional marketing approaches in order to gain a competitive advantage and be successful. Marketing strategies of small businesses in VUCA periods include a focus on flexibility, digitalization, customer focus, innovation and collaborations. Small businesses can gain a competitive advantage by effectively implementing these strategies to achieve success in the volatile business environment. Therefore, this study; It aims to investigate the effects of the epidemic on the marketing performance of small-scale readymade clothing businesses operating in Baku, Azerbaijan, in the period and after the COVID 19 epidemic, as it is a VUCA period. For this purpose, the data collected with the help of a survey in the study will be used to evaluate the effects of volatility, uncertainty, complexity and ambiguity, which are VUCA components, on the marketing performance of small businesses. Suggestions for businesses will be shared based on the findings.