İşçinin iş sözleşmesinin performans düşüklüğü sebebiyle geçerli feshi
Valid termination of the employee's employment contract due to poor performance
  1. Tez No: 830144
  2. Yazar: DENİZ SARI EMRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fesih, Performans, Performans Değerlendirme, İşçinin Verimliliği, Geçerli Fesih
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
''İşçinin İş Sözleşmesinin Performans Düşüklüğü Sebebiyle Geçerli Feshi'' tezin konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde“İş Sözleşmesinin Feshi ve İş Güvencesi”başlığı altında; genel olarak fesih kavramı, haklı nedenle fesih, bildirimli (süreli) fesih ve iş güvencesi kapsamında sözleşmenin feshi konuları incelenmiştir. Yine birinci bölümde İş Güvencesi Kavramı başlığı altında; iş güvencesinin kapsamı, İş Kanunu'na veya Basın İş Kanunu'na tabi olmak, işyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırılması, işçinin en az altı aylık kıdeminin olması, belirli konumdaki işveren vekili olmamak, iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi konuları incelenmiştir. Son olarak bu bölümde ''Geçerli Fesih Nedenleri'' ile ''İşçinin İşe İade Davası Açması'' konularına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise tezin ana konusu olan "İşçilerin Performansının Değerlendirilmesi'' başlığı altında performans ve performans değerlendirme kavramları ile performans değerlendirmenin amacı ve önemi, performansın değerlendirilmesinde kullanılacak yöntemler incelenmiştir. Ayrıca ''Performans Değerlendirme Kriterlerinin Taşıması Gereken Özellikler'' konusu da bu bölümde anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ''Performans Düşüklüğü Sebebiyle Geçerli Feshin Koşulları'' başlığı altında fesih usulü anlatılmıştır. Ayrıca bu bölümde, '' Performans Düşüklüğünün Geçerli Fesih Sebebi Kabul Edilmesinin Koşulları'' başlığı altında; işçinin borçlu olduğu performans düzeyi, Yargıtay kararları ışığında performans düşüklüğü nedeniyle sözleşmenin feshi ve feshin son çare olma ilkesi konuları incelenmiştir. Yine bu bölümde ''Performans Düşüklüğüne Bağlı Geçerli Fesihte İspat Yükü'' üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
“The Valid Termination of the Employee's Employment Contract Due to Poor Performance”is the subject of the thesis. In this context, the thesis consists of three main parts. In the first part of the thesis, under the title of“Termination of Employment Contract and Job Security”; In general, the concept of termination, termination with just cause, termination with notice (timely) and termination of the contract within the scope of job security are examined. Again in the first chapter, under the title of Job Security Concept; The scope of job security, being subject to the Labor Law or the Press Labor Law, employing thirty or more workers in the workplace, having a seniority of at least six months, not being a representative of the employer in a certain position, termination of the employment contract by the employer were examined. Finally, in this section, the topics of“Valid Reasons for Termination”and“Employee Filing a Case for Reemployment”are included. In the second part, under the title of Termination of the Employment Contract Due to the Performance of the Worker, which is the main subject of the thesis, the concepts of performance and performance evaluation, the purpose and importance of performance evaluation, and the methods to be used in the evaluation of performance are examined. Also in this section, under the title of Termination of the Employment Contract Due to Poor Performance; The level of performance owed by the worker, termination of the contract due to poor performance in the light of Supreme Court decisions and the principle of termination being a last resort were examined. In the third chapter, the method of termination is explained under the title of“Conditions for Termination Due to Low Performance”. Also in this section, under the title of“Conditions for Accepting the Poor Performance as a Valid Termination”; The level of performance owed by the worker, termination of the contract due to poor performance in the light of Supreme Court decisions and the principle of termination being a last resort were examined. Again, in this section, the focus is on“The Burden of Proof in Valid Termination Due to Poor Performance”. Keyworks: Termination, Performance, Performance Appraisal, Worker's Productivity, Valid termination.