Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin aşı ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
The evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of health science University Medical Faculty students about vaccine
- Tez No: 830326
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: aşı, aşılama, tıp öğrencisi, vaccine, vaccination, medical education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin bağışıklama mevzusundaki bilgi düzeyi, aşı yaptırılma oranları, aşıya yaklaşımlarını değerlendirmek ve kıyaslamak, bilgi ve tecrübelerinin arttığı tıp eğitimi süreci boyunca öğrencilerde ne düzeyde etkili olduğunu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel-analitik türde bir çalışmadır. Çalışmanın evreni Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden 360 kişiden oluşmaktadır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan ve 39 sorudan oluşan, katılımcının yaşı, cinsiyeti, öğrenim durumu sorularını içeren sosyodemografik bilgiler ve aşılar hakkında bilgi, tutum ve görüşlerini değerlendiren soruları içeren anket formu online olarak uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 360 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin %48,9'ına ulaşılmıştır (360 öğrenci). Öğrencilerin Yaş ortalaması 21.4±2.0 yıldır. Öğrencilerin %47.5(n=171)'i kadın, %52.5(n=189)'u erkektir. Öğrencilerin eğitim yıllarına bakıldığında %22.2(n=80)'i birinci dönem, %16.7(60), İkinci dönem, %16.4(59)'ü üçüncü dönem, %17.8(64)'i dördüncü dönem, %13.3(48)'ü beşinci dönem, %13.6(n=49)'ı ise altıncı dönem öğrencisidir. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu (%94.4;n=340) aşıyı hastalıklardan korunmak için yaptırdığını belirtmiştir. Katılımcıların %3.6(n=13) ise zorunlu olduğu için aşıların yaptırıldığını belirtmiştir. Katılımcılaın %1.4(n=5)'ü daha önce hiç aşılanmamıştır. Aşıyı üreten şirketler çok büyük kazançlar elde ettiği için art niyetli bir“Pazar”olabilir" sorusuyla ilgili katılıyorum cevabını verenler preklinikten intörnlük dönemine doğru azalmaktadır (p=0.038). Sonuç: Araştırmamızda aşılar konusunda, daha çok bilgi eksiliği nedeni ile bazı öğrencilerin aşılardan uzak durduğu görülmüştür. Aşıya yönelik tereddüt az olarak gözükse de, doktor olacak öğrencilerimizden bu konuyu sahiplenmeleri beklenmektedir. Doktorlar başta olmak üzere sağlık çalışanlarının aşılar hakkındaki farkındalıklarının arttırılması ve bilgi eksikliğinin tamamlanması, toplumun aşılar hakkında bilinçlendirilmesine vesile olarak, birçok hastalığın eradikasyonuna zemin hazırlayacak bir başarıya ulaşmamızı sağlayabilir. Bundan ötürü doktor olacak öğrencilere birinci sınıftan itibaren aşı ile ilgili dersler ve projeler eklenmeli, konuyla ilgili bilgi düzeyleri arttırılmalı, olumlu tutum ve davranışlar ile motive edilmelidirler
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate and compare the knowledge level of the students of the Faculty of Medicine about immunization, the rate of vaccination, their approaches to vaccination, and to evaluate how their knowledge and experience affects this behavior of them. Methods: This study is a descriptive study. The universe of the study consists of 360 students from the Faculty of Medicine, University of Health Sciences. The questionnaire, which was prepared by the researchers and consisted of 39 questions, including sociodemographic information about the age, gender, educational status of the participant, and questions evaluating knowledge, attitudes and opinions about vaccines, was applied online. Results: A total of 360 students participated in the study. 48.9% of the students were reached (360 students). The average age of the students is 21.4±2.0 years. 47.5% (n=171) of the students were female and 52.5% (n=189) were male. Considering the education years of the students, 22.2% (n=80) were in the first semester, 16.7% (60) in the second semester, 16.4% (59) in the third semester, 17.8% (64) in the fourth semester, 13.3% (48) and 13.6% (n=49) are sixth term students. The majority of the participants (94.4%; n=340) stated that they were vaccinated to protect against diseases. 3.6% (n=13) of the participants stated that they had been vaccinated because it was mandatory. givers decrease from preclinical to intern period. (p=0.038) Conclusions: In our study, it was seen that some students stay away from vaccines due to lack of knowledge about vaccines. Even if the hesitation about the vaccine is low, it is expected from the students who will become physicians to adopt this subject. Increasing the awareness of healthcare professionals, especially doctors, about vaccines and completing the lack of information can enable us to achieve a success that will pave the way for the eradication of many diseases by raising awareness of the society about vaccines. For this reason, students who will become doctors should be added to vaccine-related courses and projects from the first year, their knowledge level should be increased, and they should be motivated with positive attitudes and behaviors.