İslam eğitim felsefesi ve Gazali'nin eğitim anlayışı
Islamic educational philosophy and Gazali's approach of education
- Tez No: 830373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL SÜNTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim felsefesi, Gazali, insan, hakikat, mutluluk, Education, Educational philosophy, Ghazali, human, truth, happiness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmamızda İslam eğitim felsefesinin kapsamını; İslam felsefecilerinin görüş, düşünce ve yaklaşımları ile ele alıp temelde Gazali'nin görüşleri çerçevesinde eserlerinden ve fikirlerinden yola çıkarak ortaya koyduğu eğitim ve öğretim felsefesini göstermekteyiz. Araştırmanın amacı, İslam eğitim felsefesi bağlamında günümüz eğitim sisteminin felsefi bakış açısıyla problemler karşısında çözüm aranmasına destek olmak ve eğitimin nasıl olması ile ilgili Gazali örneğini ortaya koymaktır. XI. yy. da yaşamış örnek bir filozoftan yola çıkarak İslam medeniyetinde eğitim felsefesinin ortak değerlerini, eğitim ve felsefe ilişkisi zemininde açıklamak hedeflenmiştir. Gazali'nin yaşadığı dönemin şartlarına dikkat ederek, oluşturduğu eğitim felsefesindeki eğitim ve öğretimin amaçları, ilkeleri, yöntem ve tekniklerini, öğretmen ve öğrenci profillerini kendi tecrübe ve değişim sürecini de göz önünde bulundurarak günümüzün sorunları üzerine yeniden düşünmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we discuss the scope of Islamic education philosophy with the views, thoughts and approaches of Islamic philosophers and show the education and training philosophy that Ghazali put forward based on his works and ideas within the framework of his views. The aim of the research is to support the search for solutions in the face of problems with a philosophical point of view that will concern both our society and all people of today's education system in the context of Islamic education philosophy and to present the example of Ghazali about how education should be. XI. YY. It is aimed to explain the common values of the philosophy of education in Islamic civilization on the basis of the relationship between education and philosophy. By paying attention to the conditions of the period in which Ghazali lived, the aims, principles, methods and techniques of education and training in the education philosophy he created, teacher and student profiles were tried to be reconsidered by taking into account his own experience and change process.