Turizm ve sosyal girişimcilik: 'Gelecek Turizmde' örneği
Tourism and social entrepreneurship: The case of 'Future is in Tourism'
  1. Tez No: 830396
  2. Yazar: SEMA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ARIKAN SALTIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Sosyal Girişimcilik, Sürdürülebilir Turizm, Entrepreneurship, Social Entrepreneurship, Sustainable Tourism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeniilikçilik ve Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Sürdürülebilir kalkınmanın küresel bir gündem olmasının ardından sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik faaliyetlerin öne çıktığı sektörlerden birisi turizmdir. Dünyanın en hızlı büyüyen endüstrilerinden biri olan turizm, ekonomik büyüme ve kalkınmanın yanı sıra çevre ve sosyo-kültürel yapı üzerinde önemli etkilere sahiptir. Sürdürülebilir turizm, çevre ve yerel kültür üzerinde olumlu etkiler yaratırken, özellikle düşük gelirli ve yetersiz hizmet alan toplulukların kalkınmasına ve gelişimine katkı sağlamaktadır. Sürdürülebilir turizm yaklaşımıyla, toplum odaklı ve toplumun görece dezavantajlı kesimlerinde gerçekleştirilen faaliyetler, aynı zamanda turizmde sosyal girişimcilik uygulamaları kapsamına girmektedir. Turizm sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamalara yönelik arayış ve çalışmaların hız kazanmasıyla birlikte, turizmde sosyal girişimcilik uygulamalarına verilen önem de artmaktadır. Turizmde sosyal girişimcilik, sürdürülebilir turizmin gelişimine temel oluşturacak ve gelişimini hızlandıracak nitelikler taşıması nedeniyle de özel bir önem taşımaktadır. Bu nedenle toplumsal ve kültürel değerlerini önemseyen ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda turizmin sürdürülebilir gelişimini sağlama arzusunda olan girişimcilerin; yerel halk, turizm işletmeleri, turizm örgütleri ve destinasyonlar için sosyal girişimcilik uygulamalarına odaklanılması önemlidir. Bu tez çalışması, turizm sektöründe sosyal girişimcilik uygulamalarını içeren“Gelecek Turizmde Projeleri”örneğini inceleyerek, kapsamlı bir şekilde değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma verileri görüşme ve gözlem teknikleri ile toplanmıştır. Araştırmada verilerin analizinde betimsel ve içerik analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda Gelecek Turizmde projelerinin kaynakların korunması, gelecek nesillere taşınması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından toplumsal gelişime katkıda bulunacak faaliyetleri yürüttüğü belirlenmiştir. Ayrıca, proje uygulayıcılarının teorik olarak olmasa da pratikte sosyal girişimcilik konusunda farkındalık sahibi olduğu belirlenmiştir. Çalışma, sosyal girişimcilik paydaşlarına ve bu alanda çalışma yapan araştırmacılara önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism is among the sectors where activities aimed at ensuring sustainability stand out, after sustainable development has become a global agenda. Tourism, one of the fastest growing industries in the world, has important effects on economic growth and development as well as the environment and socio-cultural structure. While sustainable tourism creates positive effects on the environment and local culture, it contributes to the growth and development of low-income and underserved communities. Activities carried out in society-oriented and relatively disadvantaged segments of society with a sustainable tourism approach are also included in the scope of social entrepreneurship practices in tourism. With the acceleration of the search and studies for innovative and sustainable practices in tourism sector, the importance given to social entrepreneurship practices in tourism has been increasing. Social entrepreneurship in tourism is also of special importance because it has qualities that will form the basis for the development of sustainable tourism and accelerate its development. Therefore, it is important for entrepreneurs who care about their social and cultural values and desire to ensure the sustainable development of tourism in line with the principles of sustainable development, to focus on social entrepreneurship practices for local people, tourism businesses, tourism organizations and destinations. This thesis was conducted to examine and comprehensively evaluate the case of“Future in Tourism Projects”, which includes social entrepreneurship practices in the tourism sector. Research data were collected by interview and observation techniques and descriptive and content analyzes were applied. As a result of the research, it's been determined that the Future is in Tourism projects carry out activities that will contribute to social development in terms of protecting resources, transferring them to future generations and ensuring their sustainability. It's been revealed that the project practitioners have awareness of social entrepreneurship in practice, although not theoretically. The study is concluded with suggestions to social entrepreneurship stakeholders and researchers studying in this field.