Türkiye'de Covid 19 pandemisi döneminde elektrik sektöründe halka arz olan hisse senetlerinin performanslarının değerlendirilmesi
Performance evaluation of ipo stocks in the electricity industry during the Covid- 19 pandemic in Turkey
  1. Tez No: 830453
  2. Yazar: SEMİH BEYDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halka arz, birim risk, getiri, hisse senedi performansı, risk ölçümleri, IPOs, unit risk, return, stock performance, risk measurement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Türkiye'de yüksek getiri beklentisi yatırımcı sayısında artışı beraberinde getirmiş olup 2023 yılı Nisan ayında bu rakam 4,77 milyon kişiye kadar yükselmiştir. Yapılan analizler sonucunda bir yıllık süreçte halka arz getirileri endeks getirilerine karşı çok fazla üstünlük kuramamasına rağmen halka arz çılgınlığı psikolojisi ile birlikte yatırımcı sayısında gözle görünür bir artış yaşanmıştır. Bu çalışmanın amacı ilk defa halka arz olmuş hisse senetlerini endeks verileri ile karşılaştırırarak birim risk karşısındaki getirilerinin izlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Türkiyede 2020-2022 yılları arası halka arz olmuş elektrik sektörüne ait hisselerin ve endeksin 1 yıllık süredeki günlük getirileri girdi olarak kullanılmıştır. Sistematik ve sistematik olmayan riskleri içinde barındıran toplam riske göre hesaplama yapan Sharpe Oranı, sadece sistematik riske göre performans hesaplaması yapan Treynor Oranı, portföyün getirisini aynı sistematik riske sahip bir gösterge endeksin getirisi ile kıyaslayan Jensens Alfa ölçütü herbir hisse için ayrı ayrı hesaplanmış ve karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Genel olarak bakıldığında, pandeminin ilk yılı olan 2020 yılında halka arz performanslarının endeks verileri karşısında daha başarılı olduğu görülse de 2021 yılında endeks performansını geçemeyen halka arz sayısı çoğunluktadır. 2022 yılında ise endeks performansı ve halka arz performansları karşılaştırıldığında halka arz performanslarının çoğunlukla üstün olmasına rağmen 2020 yılı kadar değildir.
Özet (Çeviri)
The high return expectation brought an increase in the number of investors, and in April 2023 this figure increased to 4.77 million people. As a result of the analyzes, although the initial public offerings returns could not be superior to BIST returns in a year, there was a visible increase in the number of investors along with the public offering madness psychology. The purpose of this study is to monitor the performance on unit risk by comparing the Ipos available stocks with the index data for the first time. For this purpose, the annual values of the shares of the electricity sector, which was offered to the public between 2020-2022 in Turkish, were taken as BIST 100 input for daily closing prices and BIST data and 248-253 for each analysis calculated using observation. Sharpe Rate, which calculates according to the total risk that hosts systematic and non-systematic risks, only Treynor Rate, which performs performance calculation according to systematic risk, Comparing the performance of the portfolio with the performance of an indicator BIST with the same systematic risk, the Jensens Alpha criterion was calculated and interpreted comparatively for each analysis. In general, although the IPOs performance in 2020, the first year of Pandemic, were seen to be more successful in the face of BIST data, the number of IPOs that did not exceed the index performance in 2021 is in the majority. Although the performance on IPOs were mostly superior in 2022 compared to BIST performance and IPO performance, it is not until 2020.