Bir mimari miras olarak Haliç İskeleleri ve 19.yüzyıldaHaliç Vadisi'nin sanayileşmesindeki rolleri
Golden Horn piers as an architectural heritage and inthe 19th century roles in the industrialization of thegolden Horn Valley
- Tez No: 830452
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JÜLİDE ERDİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Haliç, İskele, Kültürel Miras, Mimari, Osmanlı, Golden Horn, Pier, Cultural Heritage, Architecture, Ottoman
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
BİR MİMARİ MİRAS OLARAK HALİÇ İSKELELERİ VE 19.YÜZYILDA HALİÇ VADİSİ'NİN SANAYİLEŞMESİNDEKİ ROLLERİ 15. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar geçen sürede Haliç kıyıları sayfiye yeri olarak kullanılıyordu. Halkın sandal sefası yaptığı ve mesire alanı olarak kullandığı bu mekân sanayileşme sürecinde (19. yüzyılda) bu işlevini yitirirken doğal yapısı da bozulmuştur. Gravür ve yazma eserlere baktığımızda Haliç'in saraylar, yalılarla süslü olduğu, bu yalı ve sarayların arka cephelerinde bahçeler bulunduğu görülmektedir. Pek çok yerli ve yabancı seyyahlar ve bilim adamları bölgede görkemli bağ ve bahçelerin olduğunu eserlerinde anlatmaktadır. Ayrıca resimlerde kıyı şeridinin de denize girintiler yaparak uzandığı görülmektedir. Günümüzde doldurularak düzleştirilen haliç kıyılarını yeni düzenlemelerle halkın kullanımına açan bazı çalışmalar yapılmışsa da çok başarılı olmamıştır. Geçmişte oldukça ihtişamlı olan ve çok rağbet edilen, dilden dile anlatılan, üstüne şiirler yazılan o Haliç denizi ve kıyı alanları ile günümüzde, kullanım yönünden, maalesef, rekreasyonel ihtiyaçlara tam anlamıyla cevap verememektedir. İstanbul'un en eski yerleşimlerinden biri olan Haliç bölgesinin; doğal yapısı, taşıdığı tarihi, sosyal ve kültürel değerler ayrıca kıyı şeridindeki açık alanlarda meydana gelen değişimler nedeni ile her zaman ilgi odağı olması bu alanın tez çalışmasında örnek alan olarak seçilmesinde etkili olmuştur. Haliç Bölgesi'nin kıyı gerisinde yer alan tarihi mekânlar ile uygulanan projelerin bütüncül olarak ele alınmaması birbirinden kopuk sonuçlar doğurmuştur. Bu tezin amacı; Bir mimari miras olarak Haliç iskeleleri ve 19.yüzyılda Haliç Vadisi'nin sanayileşmesindeki rollerinin incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
GOLDEN HORN PİERS AS AN ARCHİTECTURAL HERİTAGE AND İN THE 19TH CENTURY ROLES IN THE INDUSTRIALIZATION OF THE GOLDEN HORN VALLEY From the 15th century to the 21st century, the shores of the Golden Horn were used as a summer resort. This place, where people enjoy boating and use as a recreation area, lost this function during the industrialization process (in the 19th century), while its natural structure was deteriorated. When we look at the engravings and manuscripts, it is seen that the Golden Horn is decorated with palaces and mansions, and there are gardens on the back facades of these mansions and palaces. Many local and foreign travelers and scientists describe in their works that there are magnificent vineyards and gardens in the region. In addition, it is seen in the pictures that the coastline extends by making recesses into the sea. Although some studies have been carried out to open the estuary shores, which have been filled and flattened today, to the use of the public with new regulations, they have not been very successful. Today, with the Golden Horn sea and coastal areas, which were quite magnificent and very popular in the past, told by language and poems on which were written, unfortunately, in terms of use, they cannot fully meet the recreational needs. In the Golden Horn region, one of the oldest settlements in Istanbul; The fact that it is always the center of attention due to its natural structure, historical, social and cultural values and changes in the open areas on the coastline has been effective in the selection of this area as a sample area in the thesis study. The fact that the historical places located behind the coast of the Golden Horn Region and the projects implemented are not handled holistically has resulted in disjointed results. The aim of this thesis; It is an examination of the piers of the Golden Horn in terms of architectural and cultural heritage from the Ottoman period to the present.