Gediz Deltası'nda yaşayan Oluklu kertenkele, Pseudopus apodus (Pallas, 1775)'un habitat tercihi ve bazı popülasyon parametrelerinin araştırılması
Investigation of the habitat preference and some population parameters of European glass Lizard, Pseudopus apodus (Pallas, 1775), in Gediz Delta
  1. Tez No: 830581
  2. Yazar: MUHAMMET ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudopus apodus, Reptilia, morfoloji, popülasyon büyüklüğü, habitat tercihi, Pseudopus apodus, reptilia, morphology, population size, habitat preference
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, Gediz Deltası'nda yaşayan Oluklu kertenkele Pseudopus apodus (Pallas, 1775)'un habitat tercihi ve bazı popülasyon parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 2022 yılında aralıklarla yapılan toplamda 22 gün arazi çalışması yapılmış ve 20 birey (16 erkek, 4 dişi) gözlenmiştir. Elde edilen verilere göre, ortalama baş+gövde uzunluğu erkeklerde 383,94 mm (350-406) ve dişilerde 399,75 mm (377-400) olarak ölçülmüştür. Toplam uzunluk erkeklerde ortalama 928,44 mm, dişilerde 938,75 mm olarak kaydedilmiştir. Popülasyonda genel olarak erkek eğilimlilik gözlenmiştir. İncelenen popülasyonun büyüklüğü 52 birey (28-141) ve ortalama yakalanma olasılığı 0,074 (0,02-0,23) olarak hesaplanmıştır. Türün genel olarak geniş alanları kaplayan bol saklanma çalıları içeren habitatları tercih ettiği gözlenmiştir. Genelleştirilmiş model sonuçlarına göre, Gediz Deltası'nda türün en çok tercih ettiği habitatlar çalılık ve makilik alanlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the habitat preference and some population parameters of the European glass lizard Pseudopus apodus (Pallas, 1775) in the Gediz Delta. In this context, fieldwork was carried out for a total of 22 days at intervals in 2022 and 20 individuals (16 males, 4 females) were observed. According to the obtained data, the average SVL was 383.94 mm (350-406) in males and 399.75 mm (377-400) in females. The average total length was recorded as an of 928.44 mm in males and 938.75 mm in females. In general, male-biade sex ratio was observed. The population size was 52 individuals (28-141) and the average capture probability was 0.074 (0.02-0.23). It has been observed that the species generally prefers habitats with abundant hiding shrubs covering large areas. According to the generalized linear model, the most preferred habitats of the species in the Gediz Delta are bushes and maquis.