Pediatrik popülasyonda trachea ve bronchı prıncıpales morfometrisi'nin multidedektör bilgisayarlı tomografi ile belirlenmesi
Determination of trachea and main bronchus morpometrics in pediatric population by multidedector computerized tomography
  1. Tez No: 830715
  2. Yazar: İZEL ALTIKULAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Bronchi Principales, Morfometri, Multidedektör Bilgisayarlı Tomografi, Pediatri, Trachea, Anatomy, Main Bronchus, Morphometry, Multidetector Computed Tomography, Pediatrics, Trachea
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Trachea ve bronchi principales, hava iletimini sağlayan kas, zar ve kıkırdaklardan oluşan, boru şeklindeki solunum sistemi bölümüdür. Yaşamın sürdürülebilmesi için fonksiyonel ve anatomik bütünlüğü korunmalıdır. Klinik uygulamaların ve cerrahi girişimlerin daha sağlıklı ve güvenli yapılabilmesi için, trachea ve bronchi principales anatomisinin ve morfometrisinin iyi bilinmesi gereklidir. Çünkü yaşa ve çevresel faktörlere bağlı farklılıklar gösterebilmektedir. Bu sebeple, bu tez çalışmasında pediatrik popülasyon üzerinde trachea ve bronchi principales morfometrisi'nin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmamızda 0-16 yaş aralığındaki toplam 240 pediatrik olgunun multidedektör bilgisayarlı tomografi ile thorax görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Trachea ve bronchi principales açı, çap ve uzunluk ölçümleri koronal ve aksiyel planda yapıldı. Olgular trachea şekillerine, cinsiyetlerine ve yaş gruplarına göre ayrı ayrı değerlendirildi. İstatistiksel analizler sonucunda, çap ve uzunluk ölçümlerinin yaşla doğru orantılı olarak arttığı, bronchus principalis sinister giriş açısının ise yaşla ters orantılı olarak azaldığı tespit edildi. Ayrıca bronchus principalis dexter giriş açısının bronchus principalis sinister'den daha dik olduğu gözlemlendi. Tüm parametrelerde erkeklerin ölçümleri kadınlara göre büyük olarak belirlendi. Fakat sadece trachea başlangıç ve bifurcatio trachea anteroposterior çaplarında anlamlı istatistiksel farklar bulundu. Son olarak, olguların %12,5'inin düz, %87,5'inin ise yuvarlak trachea şekline sahip olduğu belirlendi. Sonuç olarak, çalışmamızda yaşa bağlı olarak çap ve uzunluk ölçümlerinin arttığı tespit edildi. Pediatrik popülasyona ait morfometrik skala oluşturuldu. Bu sonuçlar pediatrik popülasyonda havayolu anomalilerinin belirlenmesine, klinik ve cerrahi uygulamalarda oluşabilecek komplikasyonların azaltılmasına ve tedavi planlamasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The trachea and main bronchi are the tubular parts of the respiratory system and composed of muscles, membranes and cartilages that provide air conduction. In order to sustain life, its functional and anatomical integrity must be preserved. It is necessary to know well the anatomy and morphometry of the trachea and main bronchi, in order to make clinical applications and surgical interventions healthier and safer. Because it can show differences depending on age and environmental factors. Therefore, in this thesis it was aimed to evaluate the trachea and main bronchi morphometry in the pediatric population. In our study, aged 0-16 years of a total of 240 pediatric patients were analyzed retrospectively thorax images with multidetector computed tomography. Trachea and main bronchi angle, diameter and length measurements were made in the coronal and axial planes. The cases were evaluated separately according to their trachea shapes, genders and age groups. As a result of statistical analysis, it was determined that diameter and length measurements increased in direct proportion to age, while the angle of entry of the left main bronchus decreased inversely with age. It was also observed that the angle of entry of right main bronchus was steeper than that of left main bronchus. In all parameters, men's measurements were larger than women's. However, significant statistical differences were found only in begining of trachea and bifurcatio trachea anteroposterior diameters. Finally, trachea shapes of all cases were determined that 87.5% were round and 12.5% were flat-shaped. As a result, we found that the diameter and length measurements in our study increased depending on age. The morphometric scale of the pediatric population was created. These results may help to identify airway anomalies in the pediatric population, to reduce complications that may occur in clinical and surgical applications, and to plan treatment.