Farklı beyazlatma uygulamalarının braket bağlanım dayanımına etkisinin incelenmesi
Investigetion of the effect of different whitening applications on bracket shear bond strength
  1. Tez No: 830767
  2. Yazar: SELMAN ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ İLHAN RAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyazlatma, Bağlanım Dayanımı, Ortodontik Braket, Braket Bağlamı, Beyazlatma Etkisi, Bleaching, Shear Bond Strength, Orthodontic Bracket, Bond Strenght, Bleaching Effect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Farklı beyazlatma uygulamalarının braket bağlanım dayanımına etkisinin incelendiği bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavi sırasında uygulanabilecek olan beyazlatma ajanlarının braket kompozitinin kesme bağlanma kuvvetleri (SBS) ve adeziv kalıntı endeksini (ARI) değerlendirmektir. Çalışmamızda ortodontik çekim endikasyonu bulunan 60 adet üst küçük azı dişi kullanılmıştır. Çalışmamızda üst premolar dişlere paslanmaz çelik braketler (Mini-master series, American Orthodontics, Sheboygan, WI) yerleştirilerek braket tabanına Transbond™ XT light cure adesive paste (3M Unitek, Monrovia, CA, A.B.D.) ince bir tabaka halinde uygulanmış ve mine yüzeyinden 3-4 mm uzakta olacak şekilde Valo ışık cihazı kullanılarak (Valo, Xtra power mode; Ultradent, South Jordan, UT) primerin polimerizasyonu sağlanmıştır. Örnekler her biri 15 dişten oluşan 4 gruba rastgele dağıtılmıştır. Randomizasyon sonrası 1.grup kontrol grubu olup herhangi bir beyazlatma işlemi uygulanmamıştır. 2.grupta yer alan örneklere braketleme sonrası birinci gün ve birer hafta ara ile toplam 3 seans 15'er dakika Philips Zoom White Speed ile beyazlatma işlemi uygulanmıştır. 3.grupta yer alan örneklere braketleme sonrası birinci gün ve birer hafta ara ile toplam 3 seans 15'er dakika Fgm Whiteness Hp Maxx (FGM Dental Products, Joinville, SC, Brazil) kullanılarak beyazlatma uygulanmıştır. 4.grupta yer alan örneklere grup braketleme sonrası birinci gün ve birer hafta ara ile toplam 3 seans 15'er dakika Opalescence® Boost (Ultradent, Utah, USA) beyazlatma ajanı uygulanmıştır. Bakteriyel kontaminasyonu önlemek amacı ile dişlerin içinde bekletildiği distile su haftalık olarak yenilenmiştir. Beyazlatma işlemini takiben dişlere termal yaşlandırma uygulanmıştır. Braket sıyırma işlemi öncesinde dişler 24 saat boyunca distile su içinde bekletilmiştir. Gruplar arasında maksimum kuvvet değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p0,05). Gruplar arasında ARI skoru dağılımları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Çalışmamızda uygulanan Philips Zoom, FGM Whitening ve Opalescence beyazlatma ajanlarının kontrol grubuna oranla düşük braket bağlanım dayanıklılığı gösterdiği görülmüştür. Bu bilgiler ışığında yapılacak beyazlatma uygulamalarının ortodontik tedavi sonuna bırakılmasının uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, in which the effect of different bleaching applications on bracket bond strength was investigated, is to evaluate the shear bond strength (SBS) and adhesive residue index (ARI) of the bracket composite of the bleaching agents that can be applied during orthodontic treatment. In our study, 60 maxillary premolars with orthodontic extraction indication were used. In our study, stainless steel brackets (Mini-master series, American Orthodontics, Sheboygan, WI) were placed on the upper premolar teeth and Transbond™ XT light cure adhesive paste 3M Unitek (3M Unitek, Monrovia, CA, USA) was applied as a thin layer on the bracket base and removed from the enamel surface. Polymerization of the primer was achieved by using a Valo light device (Valo, Xtra power mode; Ultradent, South Jordan, UT) at a distance of 3-4 mm. The samples were randomly divided into 4 groups of 15 teeth each. After randomization, the first group was the control group and no bleaching process was applied. After the 2nd group bracketing, whitening was performed with Philips Zoom White Speed for 3 sessions, 15 minutes each, on the first day and one week apart. The third group teeth were bleached using Fgm Whiteness Hp Maxx (FGM Dental Products, Joinville, SC, Brazil) on the first day after bracketing and for a total of 3 sessions with one week intervals for 15 minutes each. Opalescence® Boost (Ultradent, Utah, USA) bleaching agent was applied to the 4th group teeth on the first day after group bracketing and for a total of 15 minutes in 3 sessions with one week intervals. In order to prevent bacterial contamination, the distilled water in which the teeth were kept was renewed weekly. After the whitening process, thermal aging was applied to the teeth. Prior to bracket stripping, the teeth were soaked in distilled water for 24 hours. There was a statistically significant difference between the groups in terms of Max str values (p0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of ARI score distributions (p>0.05). It was observed that Philips Zoom, FGM Whitening and Opalescence bleaching agents applied in our study showed lower bracket bond strength compared to the control group. In the light of this information, it has been seen that it is appropriate to leave the bleaching applications to the end of the orthodontic treatment.