Obez kadınlarda mat ve reformer pilatesin kas iskelet sistemi şikayetleri, vücut kompozisyonu ve yaşam kalitesine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of mat pilates and reformer pilates on body composition, musculoskeletal system complaints and quality of life in obese women
  1. Tez No: 830768
  2. Yazar: MERVE KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, pilates, kas iskelet rahatsızlıkları, vücut kompozisyonu, yaşam kalitesi, Obesity, pilates, musculoskeletal disorders, body composition, quality of life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, obez kadınlarda mat pilates ve reformer pilatesin vücut kompozisyonu, kas iskelet sistemi şikayetleri ve yaşam kalitesine etkisini karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmaya 20-45 yaş aralığında, vki'i 30 ve üzeri olan dahil edilme kriterlerini karşılayan 36 obez kadın gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar randomize kontrollü olarak mat pilates grubu (n=18) ve reformer pilates grubu (n=18) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışma ön test-son test deneysel olarak tasarlanarak her iki grup 8 hafta, haftada 3 seans, günde 1 saat olacak şekilde fizyoterapist gözetiminde pilates eğitimine katıldı. Katılımcılara çalışma süresince günlük beslenme alışkanlıklarını sürdürmeleri istendi. Çalışmaya katılan bireylerin onayı alındıktan sonra sırasıyla Vücut Kompozisyonu Bilgi Formu, Nordic Kas iskelet sistemi formu ve Obezlere Özgü Yaşam Kalitesi Anketi kullanılarak değerlendirildi. Her iki grup arasında yaş, boy, kilo ve vücut kitle indeksi bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Mat ve reformer pilates egzersiz gruplarının grup içi egzersiz eğitimi öncesi-sonrası vücut kompozisyonu parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunur iken (p0.05). Obezlere Özgü yaşam kalitesi değerleri karşılaştırmasında her iki grubun egzersiz eğitimi öncesi-sonrası grup içi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunur iken (p0.05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the effects of mat pilates and reformer pilates on body composition, musculoskeletal complaints and quality of life in obese women.36 obese women between the ages of 20-45, with a bmi of 30 and above, who met the inclusion criteria, participated voluntarily in the study. They were divided equally into two groups.The study was designed as a pretest-posttest experimental design and both groups participated in pilates training under the supervision of a physiotherapist, 3 sessions a week, 1 hour a day for 8 weeks. Participants were asked to maintain their daily eating habits throughout the study. After obtaining the consent of the individuals participating in the study, they were evaluated using the Body Composition Information Form, Nordic Musculoskeletal System Form and Obese-Specific Quality of Life Questionnaire, respectively. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age, height, weight and body mass index.While there was a statistically significant difference in the body composition parameters of the mat and reformer pilates exercise groups before and after the in-group exercise training (p0.05).