The possible effect of agomelatine on HT22 hippocampal cell line in experimental neurodegenerative disease model in vitro model
Deneysel nörodejeneratif hastalık modelinde agomelatinin HT22 hipokampal hücre hattına muhtemel etkisi in vitro model
- Tez No: 831187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN ÖNGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Nörodejeneratif hastalıklar, Agomelatin, L Glutamik Asit, HT22 hücre hattı, MTT, Neurodegenerative diseases, Agomelatine, L-Glutamic Acid, HT22 cell line, MTT
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Nörodejeneratif hastalıklar (NDD'ler), antioksidan sistem dengesizliğine bağlı bir ilerleyici nöronal ölüm dizisidir. L glutamik asit (Glu), sinir sisteminde nöroeksitatör bir transmitterdir ve aşırı hücre dışı üretim hücre ölümüne neden olur. Agomelatin (AGO) antidepresan bir ilaçtır. Bu çalışma, HT22 hücre hattında nöroprotektif ajan olarak kullanılan AGO ve toksik madde olarak kullanılan Glu'nun uygun konsantrasyon ve doz süresini belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, HT22 hipokampal hücre hattı üzerinde koruyucu bir ajan olarak AGO'nun Glu kaynaklı nörotoksisiteye karşı in vitro modelde etkisini araştırmaktır. HT22 hücre canlılığını değerlendirmek için MTT analizleri kullanıldı. AGO 24, 48 ve 72 saat süreyle uygulandı. Hücre canlılığı oranları, kontrol gruplarına kıyasla ortalama hayatta kalma yüzdesi olarak ifade edildi ve ardından IC50 değerleri hesaplandı. Optimum doz belirlendikten sonra deney grupları dokuza bölündü: Blank grup (Medium), Cont grubu (Medium+ hücre), Toksik grup (Glu 5mM), Tedavi 1 grubu (Glu 5mM + 30 μM AGO), Tedavi 2 grubu (Glu 5mM + 60 μM AGO), Proteksiyon 1 grubu (30 μM AGO), Proteksiyon 2 grubu (60 μM AGO), DMSO 1 grubu (3μL DMSO), DMSO 2 grubu (6μL DMSO). Bulgular, AGO'nun 24 saat sonra HT22 hücre canlılığı üzerinde önemli inhibitör etki gösterdiğini ve etkinin 25 μM AGO konsantrasyonunda anlamlı olduğunu ortaya çıkardı (p ≤ 0,05). Özellikle, daha düşük AGO konsantrasyonları, inhibitör etkilerde zamana bağlı bir artış gösterdi; veriler, 8 μM ve 2 μM dozlarının, 48 ve 72 saat sonra hücre canlılığını önemli ölçüde azalttığını gösterdi (p ≤ 0,001). AGO için IC50 değerleri 24, 48 ve 72 saat sonra sırasıyla 62,85 μM, 41,86 μM ve 26,65 μM olarak bulundu. Öte yandan, Glu uygulaması, 2,465 mM dozda hücre canlılığında %50'lik bir azalmayla önemli nörotoksisite gösterirken, daha yüksek Glu dozları (3, 4 ve 5 mM) çok daha yüksek azalmaya neden oldu. AGO'nun Glu ile birlikte uygulanması, Glu'nun neden olduğu nörotoksisiteyi etkili bir şekilde bastırdı (p ≤ 0,001). Bununla birlikte, sitotoksisite sergilediği ve kontrol grubuyla karşılaştırıldığında önemli bir etkiye sahip olduğu için yüksek DMSO konsantrasyonlarında dikkatli olunmalıdır. Bulgular, AGO'nun HT22 hücrelerindeki nöroprotektif etkilerinin doza bağlı olduğunu ve tedavi süresinden etkilendiğini göstermektedir. Düşük AGO konsantrasyonlarının hücre canlılığı üzerinde önemli koruyucu etkiler gösterdiği gözlemlendi. Bununla birlikte, orta ya da yüksek dozların hücre canlılığı üzerinde sitotoksisite gösterdiği ortaya kondu. Son olarak; AGO uygulanması Glu nörotoksisitesini azalttı ve hücre canlılığını arttırdı.
Özet (Çeviri)
Neurodegenerative diseases (NDDs) are a series of progressive neuronal deaths due to an antioxidant system imbalance. L glutamic acid (Glu) is a neuroexcitatory transmitter in the nervous system, and excessive extracellular generation induces cell death. Agomelatine (AGO) is an antidepressant drug. This study aims to define the appropriate concentration and dose duration of AGO used as a neuroprotective agent and Glu as a toxic substance on the HT22 cell line. Furthermore, the effect of AGO as a protective agent on HT22 hippocampal cell line against Glu-induced neurotoxicity in vitro model. The MTT assay is used to assess HT22 cell viability. AGO was administered for 24, 48, and 72 hours. The survival rates were expressed as the average percent of cell survival compared to control groups then IC50 values were calculated. After the optimal dose was determined, the experimental groups were divided into nine as: the Blank (complete media), the Cont (complete media+ cell), the Toxic (Glu 5mM), the Treated 1 group ( Glu 5mM+ 30 μM AGO), the Treated 2 group (Glu 5mM+60 μM AGO), the Protection 1 group (30 μM AGO), the Protection 2 group (60 μM AGO), the DMSO 1 group (3μL DMSO), the DMSO 2 group (6μL DMSO). The findings revealed that AGO demonstrated significant inhibitory effects on HT22 cell viability after 24 hours and the effect was significant at 25μM AGO concentration (p ≤ 0.05). Notably, lower AGO concentrations demonstrated a time-dependent increase in inhibitory effects, the data showed that 8 and 2μM significantly reduced the cell viability after 48 and 72 hours (p ≤ 0.001). The IC50 values for AGO were 62.85 μM, 41.86 μM, and 26.65 μM after 24, 48, and 72 hours, respectively. On the other hand, Glu treatment showed significant neurotoxicity, with a 50% reduction in cell viability at 2.465 mM, while higher Glu doses (3, 4, and 5 mM) caused a very high reduction. Combining AGO with Glu treatment effectively suppressed Glu-induced neurotoxicity (p ≤ 0.001). However, caution should be exercised with high concentrations of DMSO, as it exhibited cytotoxicity and had a significant impact compared to the control group. The findings suggest that the neuroprotective effects of AGO in HT22 cells are dose-dependent and influenced by the duration of treatment. It has been observed that low concentrations of AGO exhibit significant protective effects on cell viability. However, moderate to high doses have demonstrated cytotoxicity on cellular viability. Finally; the administration of AGO reduced Glu neurotoxicity and increased cell viability.