Türkmen şairi Miskin Kılıç ve divanı
Turkmen poet Miskin Kilich and his Divan
- Tez No: 831376
- Danışmanlar: PROF. DR. AKARTÜRK KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan-ı Miskin Kılıç, Miskin Kılıç, Türkmen edebiyatı, Türkmen Türkçesi, Türkmenistan, Divan-ı Miskin Kılıç, Miskin Kilich, Turkmen literature, Turkmen language, Turkmenistan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu tez çalışması ile Türkmen şairi Miskin Kılıç'ı tanıtmak ve Divan-ı Miskin Kılıç adlı eserin Türkiye Türkçesine kazandırılarak Türk Edebiyatına kısmen de olsa yararlı olmak amaçlanmıştır. Asıl adı Kılıç olan şaire medrese eğitimi sırasında Molla Kılıç ve şiirle iştigal etmeye başlayınca da Miskin Kılıç lakabı verilmiştir. Miskin Kılıç 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında yaşamıştır. Hayatı boyunca çeşitli sıkıntılara maruz kalan şair, en çok yoksulluktan şikayetçi olmuştur. Bununla birlikte medrese eğitimi sırasında anne ve babasını kaybetmesi farklı yerlere göç etmesine sebep olmuştur. Türkmenistan ve İran topraklarında yaşamış olan Miskin Kılıç'ın hayatı ve eseri hakkında çok az bilgiye ulaşılmaktadır. Bu ana kadar elimize ulaşan kaynaklarda şairin anne ve babasının kim olduğu ve adlarının ne olduğu bilinmemektedir. Yine şairin doğum ve ölüm yılları da kesin olarak bilinmemektedir. Şairin bilinen tek eseri Divan-ı Miskin Kılıç'tır. Eserde 148 gazel bulunmaktadır. Eserin divan haline gelmesi ve günümüze ulaşması konusunda Murad Durdukadı'nın çok büyük payı bulunmaktadır. Çünkü şairin şiirlerini derleyerek bir araya getiren ve divan olarak bastıran Murad Durdukadı olmuştur. Miskin Kılıç, meşhur şair Mahdum Kuli Fıragı'dan 30-40 yıl sonra yetişmiş ve Türkmen edebiyatının tanınmasında önemli katkıları olmuştur. Türkmen Türkleri arasında Fıragı'dan sonra en çok bilinen şairler listesinde yer almıştır. Miskin Kılıç'ı ilk tanıtan kişi ise Ebul-leys Mervi olmuştur. Mervi, 1917 yılında Türkmen İlinden başlıklı makalesi ile Miskin Kılıç'ı Ata boyundan bir şair olarak Suvet Tataristan dergisinde tanıtmıştır. Bu çalışmadan sonra şairin hayatı diğer araştırmacılarda da merak uyandırmıştır.
Özet (Çeviri)
For this purpose, it is thought that introducing the Turkmen poets Miskin Kilich and his work Divan-ı Miskin Kilich can be beneficial if it is translated into Turkish, albeit according to Turkish Literature. Şair, whose real name was Kılıç, started to engage in poetry under the nicknames Molla Kilich and Miskin Kilich during his madrasa education. Miskin Kilich lived in the late 19th and early 20th centuries. The poet, who was exposed to various products throughout his life, complained the most about poverty. However, the loss of his parents during his madrasa education caused the migration of different accumulations. There is very little information about the life and work of Miskin Kilich, who lived in Turkmenistan and Iran. In eliminating the resources obtained so far, it is known who the mother and father of the poet are and what their names are. Again, the birth and death periods of the poet will definitely take place. The only known work of the poet is Divan-ı Miskin Kilich. There are 148 ghazals in the work. Murad Durdukad has a great share in the work's becoming a divan and its decay. Because it was Murad Durdukad who compiled the poet's poems and came together and published them as a divan. Miskin sword was grown 30-40 years after the famous poet Mahdum Kuli Fıragi and made important contributions to the knowledge of Turkmen literature. He had a place in the list of the most well-known poets among Turkmen Turks after Fıragı. The first person to know Miskin Kilich was Ebul-leys Mervi. Mervi introduced Miskin Kilich as a poet from the Ata clan in the Suvet Tatarstan magazine with his article titled From the Turkmen Province in 1917. After this study, it aroused curiosity in other researchers in the poet's life.