Sol ventrikül diyastolik disfonksiyonunda kardiyak manyetik rezonans görüntüleme bulguları
Cardiac magnetic resonance imaging findings in left ventricle diastolic dysfunction
  1. Tez No: 831387
  2. Yazar: ŞUAYIP ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE SANEM DERELİ BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyastolik disfonksiyon, kardiyak MRG, T1 haritalama, Diastolic dysfunction, cardiac MRI, T1 mapping
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Transtorasik ekokardiyografi inceleme ile sol ventrikül diyastolik disfonksiyon tanısı alan hastaların Kardiyak Magnetik Rezonans Görüntüleme ile miyokardiyum yapısını T1 haritalama ve ekstrasellüler volüm hesaplama ile değerlendirmek, mikrostriktürel düzeyde olabilecek değişiklikleri normal hasta grubu ile kıyaslamak Gereç ve Yöntem: Tek merkezli ve prospektif olarak planlanan çalışmaya Nisan 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasında, hastanemiz Kardiyoloji Bölümü'nde çeşitli klinik nedenler ile TTE yapılmış ve TTE incelemede diyastolik disfonksiyon tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya diyastolik disfonksiyon tanısı almış toplam 27 hasta ve Kontrol grubu olarak 14 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Rutin MRG sekanslarına ek olarak intravenöz kontrast madde verilmesi öncesi ve sonrası 10. dakikada miyokarda yönelik T1 haritalama ve ECV ölçümleri yapıldı. Sol ventrikül bazal-mid ve apikal segmente yönelik 3 kesit şeklinde alınan T1 haritalamada miyokard analizi her segmentten ayrı ayrı ölçümler yapıldı. Miyokardın native T1 ve IV kontrast sonrası T1 değerleri ile ECV değerleri iş istasyonunda (Syngo, via) ROI çizerek hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya toplam 41 kişi dahil edildi. Grup 1 (TTE ile Diastolik disfonksiyon tanısı alanlar): 27 kişi, Grup 2 (sağlıklı gönüllüler):14 kişi idi. Grup 1'in %40,7' si erkek, % 59,7' si kadındı. Grup 1' in ECV Bazal değerleri, Grup 2' den istatistiksel olarak anlamlı seviyede yüksek saptandı (p=0,039; p0,05). Sonuç: T1 haritalama ve ECV ölçümleri miyokardiyal değerlendirmeye olanak sağlamaktadır. TTE incelemeden farklı olarak indirekt değil direkt olarak veri elde edilebilmektedir. Çalışmamızda ve benzer çalışmaların gösterdiği gibi diyastolik disfonksiyon ve diğer miyokardiyal fibrozis nedenlerinde miyokard T1 süresi ve ECV artmaktadır. Prekontrast T1 süreleri kullanılarak kontrast madde vermeden de miyokardiyal fibrozis derecesi hesaplanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the myocardial structure of patients diagnosed with left ventricular diastolic dysfunction by transthoracic ekocardiography with Cardiac Magnetic Resonance Imaging using T1 mapping and extracellular volume calculation, and to compare microstructural changes with normal patients. Materials and Methods: Patients who underwent TTE for various clinical reasons in the Cardiology Department of our hospital between April 2022 and March 2023 and who were diagnosed with diastolic dysfunction in TTE examination were included in the single-centre and prospective study. A total of 27 patients diagnosed with diastolic dysfunction and 14 healthy volunteers as the control group were included in the study. In addition to routine MRI sequences, myocardial T1 mapping and ECV measurements were performed before and 10 minutes after intravenous contrast agent administration. T1 mapping was performed in 3 sections for LV basal-mid and apical segments and myocardial analysis was performed separately from each segment. Myocardial native T1 and T1 values after IV contrast and ECV values were calculated by drawing ROI on the workstation (Syngo, via). Results: A total of 41 subjects were included in the study. Group 1 (diastolic dysfunction diagnosed by TTE): 27 people, Group 2 (healthy volunteers): 14 people. In Group 1, 40.7% were male and 59.7% were female. Baseline ECV values of Group 1 were statistically significantly higher than Group 2 (p=0.039; p0.05). Conclusion: T1 mapping and ECV measurements allow myocardial evaluation. Unlike TTE examination, data can be obtained directly rather than indirectly. As shown in our study and similar studies, myocardial T1 duration and ECV increase in diastolic dysfunction and other causes of myocardial fibrosis. By using precontrast T1 times, the degree of myocardial fibrosis can be calculated without contrast agent.