Lomber disk hernili hastalarda pulse elektromanyetik alan tedavisinin nöropatik ağrı ve dizabilite üzerine etkinliği
Efficacy of pulsed electromagnetic field therapy on neuropathic pain and disability in patients with lumbar disc herniation
- Tez No: 831516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN MESCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: lomber disk herniasyonu, nöropatik ağrı, pulse elektromanyetik alan, lumbar disc herniation, neuropathic pain, pulsed electromagnetic field
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Lomber disk herniasyonu nedenli nöropatik ağrı tedavisinde fizik tedavi modaliteleri kullanılabilir; bu modalitelerden biri olan pulse elektromanyetik alan tedavisinin etkinliğini değerlendiren az sayıda çalışma, umut verici sonuçlar göstermiştir. Bu çalışmada amacımız, nöropatik ağrısı olan lomber disk herniasyonu hastalarında konvansiyonel fizik tedavi modalitelerine eklenen pulse elektromanyetik alan tedavisinin nöropatik ağrı ve dizabilite üzerine etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza fiziksel tıp ve rehabilitasyon polikliniğine 3 aydan uzun süreli radiküler ağrı ve nöropatik şikayetler ile başvuran ve lomber disk herniasyonu saptanan hastalar, dahil edilme ve dışlama kriterlerine göre alındı. 52 hasta alınarak randomize olarak tedavi ve kontrol grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi demografik verileri kaydedildi. Değerlendirme parametreleri Vizüel Analog Skala, algometre ile basınç ağrı eşiği ölçümleri, modifiye schober testi, 4 Soru Nöropatik Ağrı Anketi, PainDetect Anketi, Oswestry Dizabilite İndeksi ve Kısa Form 36 anketleri olarak belirlendi. Her iki gruba da trankütanöz elektriksel sinir stimülasyonu,“hotpack”ve lomber egzersiz programı verildi. Buna ek olarak tedavi grubuna pulse elektromanyetik alan, kontrol grubuna ise sham manyetik alan tedavisi verildi. Hastalar 15 seanslık fizik tedavi programına alınarak tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 1. ayda değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta 23 olmak üzere toplam 46 hasta çalışmayı tamamladı. İki grubun yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, semptom süresi, başlangıçtaki Vizüel Analog Skala, 4 Soru Nöropatik Ağrı Anketi, PainDetect Anketi skorları, modifiye schober testi ve ön kol basınç ağrı eşiği değerleri arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). İstirahat, hareket ve gece Vizüel Analog Skala skorlarında iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlendi (p0,05). Lomber, peroneal ve tibial basınç ağrı eşiği ile modifiye schober testinde iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösteren değişiklik saptanmadı (p>0,05). 4 Soru Nöropatik Ağrı Anketi, PainDetect Anketi ve Oswestry Dizabilite İndeksi skorlarında iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlendi (p0,05). Kısa Form 36 fiziksel sağlık parametrelerinden fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü ve ağrı skorlarında iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlendi (p0,05). Sonuç: Nöropatik şikayetlerin eşlik ettiği radiküler ağrılı lomber disk herniasyonu hastalarında yaptığımız bu çalışma sonucunda, konvansiyonel fizik tedavi modalitelerine eklenen pulse elektromanyetik alan tedavisinin nöropatik ağrı, radiküler ağrı, lomber fleksibilite, basınç ağrı eşiği, dizabilite ve yaşam kalitesi üzerine ek fayda sağlamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Lumbar disc herniation can cause neuropathic pain. Physical therapy modalities can be used in its treatment, and a few studies evaluating the efficacy of pulsed electromagnetic field therapy, one of these modalities, have shown promising results. Our aim in this study, is to evaluate the efficacy of pulsed electromagnetic field therapy added to conventional physical therapy modalities on neuropathic pain and disability in lumbar disc herniation patients with neuropathic pain. Materials and Methods: Patients who applied to the physical medicine and rehabilitation policlinic with radicular pain and neuropathic complaints lasting more than 3 months and whose lumbar disc herniation was detected were included in our study according to the inclusion and exclusion criteria. 52 patients were included and randomly divided into 2 groups; treatment and control groups. Demographic data of the patients; such as age, gender, height and weight, were recorded. Evaluation parameters were determined as Visual Analogue Scale, pressure pain threshold measurements with algometer, modified schober test, Douleur Neuropathique 4 Questions, PainDetect Questionnaire, Oswestry Disability Index and Short Form 36 questionnaires. Transcutaneous electrical nerve stimulation, hotpack and lumbar exercise program was applied to both groups. In addition, pulsed electromagnetic field therapy was given to the treatment group and sham magnetic field therapy was given to the control group. The patients were included in a 15 session physical therapy program. Patients were evaluated before treatment, after treatment and at the 1st month after treatment. Results: A total of 46 patients, 23 in both groups, completed the study. There was no significant difference between age, gender, body mass index, symptom duration, initial modified schober test, forearm pressure pain threshold values, Visual Analog Scale, Douleur Neuropathique 4 Questions and Pain Detect Questionnaire scores in both groups (p>0,05). A statistically significant improvement was observed in rest, movement and night Visual Analog Scale scores in both groups (p0,05). No statistically significant change was detected in the lumbar, peroneal and tibial pressure pain threshold and modified schober test in both groups (p>0,05). A statistically significant improvement was observed in the Douleur Neuropathique 4 Questions, Pain Detect Questionnaire and Oswestry Disability Index scores in both groups (p0,05). Among the Short Form 36 physical health parameters; a statistically significant improvement was observed in physical functioning, role-physical and bodily pain scores in both groups (p0.05). Conclusion: As a result of our study in lumbar disc herniation patients with radicular pain accompanied by neuropathic complaints; it was determined that pulsed electromagnetic field therapy treatment added to conventional physical therapy modalities did not provide additional benefit on neuropathic pain, radicular pain, lumbar flexibility, pressure pain threshold, disability and quality of life.