Lomber disk hernili hastalarda McKenzie egzersizleri ve gravitasyonel traksiyonun etkinliği
- Tez No: 236678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TEKEĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: McKenzie egzersizleri, gravitasyonel traksiyon, lomber disk hernisi, McKenzie exercises, gravitational traction, herniated lomber disc
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma lomber disk hernisi tanısı konmuş hastalarda, McKenzie egzersizleri ve McKenzie egzersizlerine eklenen gravitasyonel traksiyonun etkilerinin ne tür sonuçlar verdiğini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim dalı polikliniğine başvuran toplam altmış hasta, üç ayı süreyle çalışmaya alınmıştır. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba McKenzie tekniği, ikinci gruba da McKenzie tekniğine ilaveten gravitasyonel traksiyon uygulandı. Üç aylık tedavi sürecinin başında ve sonunda da beck depresyon ölçeği, fonksiyonel bağımsızlığı ölçen modifiye Oswestry testi, visuel analog scala, lomber fleksiyon, ekstansiyon, el parmak zemin mesafesi, oturur pozisyonda kalça fleksörleri ve diz ekstansörlerine bakıldı. Bu parametrelerde tedavi başı ve sonunda istatiksel olarak anlamlı değişim gözlendi. Üç aydan sonra heriki grupta ayak bileği dorsi fleksörleri ayak bileği planter fleksörleri başparmak ekstansor hallusus longus kas testlerinde istatistiksel olarak fark bulunmadı.Sonuç olarak hem McKenzie egzersizleri hem de McKenzie egzersizlerine eklenen gravitasyonel traksiyon uygulanmalarında her iki grupda da bu parametrelerde istatistiksel anlamlı değişim olmuştur. Ancak gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir değişim görülmedi
Özet (Çeviri)
The aim of this study is compare the effects of McKenzie exercises and gravitational traction added to McKenzie in patients with herniated lumbar discs. A total of sixty patients, were selected randomly admitted to the outpatients clinics of Physiatry of Yuzuncu Yil University hospital, enrolled the study for a period of three months. The patients were randomized in two groups. McKenzie technique was applied the first group and McKenzie plus gravitational traction were applied in the second group. Beck Depression Envantery, modified Oswestry Scale for functional independence, Visual Analog Scala, lomber flexion, extansion, finger ground distance and muscle testing for hip flexor and knee extansörs during sitting were evaluated in the baseline and after three months. The difference between the means were statistically significant in both groups. Ankle dorsiflexors, planter flexors and extansor hallucis longus muscle testing were not changed in the baseline and after three months in both groupsWe concluded that both McKenzie exercises and McKenzie togather with gravitational traction had statisticaly significant effect on parameters in both groups. However there was no statistically significant differences between the two groups