Eksik istihdamla başa çıkma stratejileri
Coping strategies with underemployment
  1. Tez No: 831599
  2. Yazar: FARRUKH MEHDİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eksik istihdam, Başa Çıkma, İşsizlik, Stres, Ekonomik Sıkıntı, Underemployment, Coping, Unemployment, Stress, Economic Distress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
“Eksik İstihdamla Başa Çıkma Stratejileri”adlı bu tez, eksik istihdamla karşı karşıya olan bireylerin karşılaştığı psikolojik zorluklarla başa çıkma mekanizmalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde eksik istihdam, bireylerin becerilerini tam olarak kullanamadığı veya temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı işlerde istihdam edilmeleri şeklinde kendini gösteren yaygın bir sorundur. Bu çalışma, benzer literatürde yapılan diğer çalışmalara paralellik göstererek, eksik istihdamla başa çıkma stratejilerini anlamaya yönelik bir katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu araştırma fenomenolojik deseni ile tasarlanmış nitel bir araştırma kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Amaçlı Örnekleme Yöntemi ve Kartopu Örnekleme Yöntemi uygulanmış ve eksik istihdam deneyimi yaşayan Azerbaycan ve Türkiye'den toplam 14 kişi ile yarı yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Elde edilen tüm veriler, MAXQDA 2022 yazılımı ile içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma, katılımcıların deneyimleri, duyguları ve stratejileri üzerine detaylı bilgi elde etmeyi ve stratejilerin etkinliğini anlamayı amaçlamaktadır. Analizler sonucunda, eksik istihdamın bireyler üzerindeki en fazla neden olduğu olumsuz sonuçların stres yaşama (16), ekonomik sıkıntı (14) ve geleceğe yönelik umutsuzluk (10) olduğu gözlemlenmiştir. Katılımcılar tarafından en fazla uygulanan başa çıkma stratejilerinin kişinin kendisini geliştirme çabası (19) ve kişinin kendisini motive etmesi (16) olduğu sonucuna varılmıştır. Tez çalışmasının sonuçları, eksik istihdamla başa çıkma stratejilerinin çeşitlilik gösterdiğini ve farklı etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu stratejiler, katılımcıların psikolojik direncini artırma, motivasyonlarını koruma ve iş gücü piyasasında daha iyi bir konuma gelme açısından önemli bir rol oynamaktadır. Eksik istihdamla başa çıkma stratejileri hakkında elde edilen bu bulgular, literatürdeki diğer benzer çalışmalarla uyumlu bir şekilde ilerlemektedir. Bu çalışma, eksik istihdamın bireyler üzerindeki etkisini anlamak ve bu durumla başa çıkma stratejilerinin etkinliğini değerlendirmek açısından önemli bir bilgi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis, named“Coping Strategies with Underemployment”, aims to examine the mechanisms of coping with the psychological difficulties faced by individuals who are faced with underemployment. Today, underemployment is a common problem that manifests itself as individuals being employed in jobs where they cannot fully use their skills or meet their basic needs. This study aims to make a contribution to understanding strategies to cope with underemployment by paralleling other studies in the similar literature. This research was carried out using a qualitative research designed with a phenomenology pattern. Purposive Sampling Method and Snowball Sampling Method were applied in the research and semi-structured interviews were used with a total of 14 people from Azerbaijan and Turkey who experienced underemployment. All obtained data were subjected to content analysis with MAXQDA 2022 software. The research aims to obtain detailed information on the experiences, emotions and strategies of the participants and to understand the effectiveness of strategies. As a result of the analyzes, it has been observed that the most negative consequences of underemployment on individuals are experiencing stress (16), economic distress (14) and hopelessness for the future (10). It was concluded that the most applied coping strategies by the participants were self-improvement (19) and self-motivation (16). The results of the thesis study reveal that strategies to cope with underemployment vary and have different effects. These strategies play an important role in increasing the psychological resilience of the participants, maintaining their motivation and gaining a better position in the labor market. These findings about underemployment coping strategies are in line with other similar studies in the literature. This study provides important information in terms of understanding the impact of underemployment on individuals and evaluating the effectiveness of coping strategies.