Osman Salâhaddin el-Mevlevî'nin Ahd-nâme-i Hazret-i Alî tercümesi
Translation of Ahd-name of Caliph Ali by Osman Salahaddin el-Mevlevi
  1. Tez No: 831618
  2. Yazar: AYŞE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL SERCAN KOŞİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Osman Salâhaddin, Hz. Alî, Ahd-nâme, Mâlik bin el-Hâris el-Eşter, Osman Salahaddin, Hz. Ali, Ahd-name, Malik bin el-Haris el-Eşter
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Ahd-nâme, Hz. Alî'ye ait olduğu bilinen mensur olarak yazılmış bir eserdir. Bu eser, idareci konumunda olan kişilerin uyması gerektiği kuralları ve kaideleri anlatmaktadır. Devlette yönetici konumunda olan bir şahsın hangi vasıflara sahip olması gerektiğini bildiren bu metin, bu yönüyle bir siyasetname niteliği taşımaktadır. Hz. Alî ahd-nâmeyi, Mısır'a vâli olarak tayin ettiği Mâlik bin el-Hâris el-Eşter'e hitaben kaleme almıştır. Hz. Alî'nin yazmış olduğu ahd-nâme, çeşitli âlim, yazar ve şâirler tarafından Türkçe'ye tercüme edilmiştir. Bizim bu çalışmamız 19. yüzyılda yaşayan Yenikapı Mevlevîhânesi şeyhlerinden Osman Salâhaddin el-Mevlevî'nin Hicri 1297/Miladi 1879 yılında tercüme etmiş olduğu“Ahd-nâme-i Hz. Alî”adlı eser üzerinedir. Osman Salâhaddin Dede'nin bu önemli eseri, Şehzâde Mehmed Reşad için tercüme ettiği bilinmektedir. Bu çalışmamızda, ilk olarak giriş kısmında Hz. Alî'nin hayatı ile ahd-nâme türü hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ise Osman Salâhaddin el-Mevlevî'nin hayatı ve eserleri ile Ahd-nâme-i Hz. Alî tercümesinin incelemesi ve onun Latin harflerine transkripsiyonlu çevirisi sunulmuştur. Ayrıca eserin sözlüğü hazırlanarak tıpkıbasımı da çalışmamızın sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahd-name is a prose work known to belong to Hz. Ali. Itmentions the bases and rules that people in the managerial position should follow. It is a work that indicates what qualifications a person in a managerial position in the state should have. Hz. Ali wrote this text to Malik bin al-Haris al-Eşter, whom he appointed as the governor of Egypt. This work has been translated into Turkish by many scholars, writers and poets. This work of ours is on the work called“Ahd-name-i Hz Ali”and this study is the work translated by Osman Salahaddin al-Mevlevi, one of the sheikhs of Yenikapı Mevlevihane who lived in the 19th century, in 1297 Hijri /1879 Gregorian. It is known that Osman Salahaddin Dede translated this work for Şehzade Mehmed Reşad. In this study, information is given about the life of Hz. Ali and the Ahd-name. Later, the life of Osman Salahaddin al-Mevlevi and the translation of this translation named“Ahd-name-i Hz Ali”into new letters and studies were carried out on the work. In addition, the dictionary of the work was prepared and its facsimile was added to the end of our study.