Bir kuruluşta yalın üretim teknikleri kullanılarak toplam kalite maliyetlerinin azaltılması
Reducing total quality costs using lean manufacturing techniques in an organization
- Tez No: 831633
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA FİRUZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Maliyetleri, Yalın Üretim, TPM, Değer Akış Haritalama, Quality, Total Quality Costs, Lean Manufacturing, TPM, Value Stream Mapping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bilgi çağının piyasa ekonomisine getirdiği en büyük yenilik, ekonomik oyuncuların istedikleri bilgiye istedikleri zaman ulaşabilmeleridir. Bu sayede küçük ölçekli firmalar, kıtalararası uzaklıktaki büyük ölçekli firmalarla rekabet edebilir hale gelmiştir. Firmalar rekabet avantajı sağlamak için yeni iş modellerine, üretim bileşenlerinde güncellemelere ve yeni pazarlama stratejilerine yönelmişlerdir. Bilginin dolaşım hızının artması yeni bulunan tekniklerin kısa sürede rakipler tarafından kullanılabilmesine olanak sağlamıştır. Dolayısıyla rekabet avantajı sağlayan yeniliklerin kısa vadede firmaları öne geçirdiği ancak uzun vadede kalıcı bir üstünlük sağlayamadığı görülmüştür. Firmaların, uzun vadede pazar başarısı elde edebilmeleri için müşteri sesini dinlemeleri, müşteri talep ve isteklerine göre üretim ve pazarlama stratejileri geliştirmeleri gerekir. Müşteriye sunulan ürün veya hizmetlerin müşteri beklentilerini karşılaması, en basit tanımıyla kalitenin sağlandığını göstermektedir. Elde edilen kalite seviyesinin korunması ve sürekli iyileştirilmesi müşteri memnuniyeti sağlayarak firmaların marka değerini yükseltmektedir. Kalitenin beraberinde getirdiği diğer kazanım ise çıktı üretme maliyetlerinde oluşan kayıpların önüne geçilmesi ve maliyet yönlü rekabet avantajı sağlanmasıdır. Başka bir deyişle kalite hem üretim yönetimi hem pazarlama stratejileri açısından işletmelerin sahip olması gereken en güçlü silahtır. Kalitenin elde edilebilmesi için tasarım sürecinden, müşteri ürünü kullanıp memnun olana kadar olan süreçlerde katlanılan maliyetler, kalite maliyetleri olarak adlandırılır. Kalite maliyetleri üretimde görünmeyen gizli maliyetlerdir. Bu maliyetler çoğu zaman farkına varılmadan yapılan ve bazen firma içerisinde gizli fabrika oluşması varan sonuçlar doğuran maliyetlerdir. Kalite maliyetleri, tasarım sürecinde, üretim sürecinde veya ürün müşteriye ulaştıktan sonraki süreçte oluşur. Farklı süreçlerde oluşan kalite maliyetlerinin işletmeye getirdiği toplam maliyet, toplam kalite maliyeti olarak adlandırılır. Toplam kalite maliyetlerinin azaltılması işletmenin farkına varmadığı maliyetlerin azaltılmasını sağlamaktadır. Toplam kalite maliyetleri kavramı, yalın düşünce yaklaşımındaki hatalı üretim, aşırı üretim, fazla stok, bekleme, aşırı hareket, gereksiz taşıma ve gereksiz işlemler olarak belirlenen yedi israftan kaçınılması yaklaşımı ile birbirini tamamlar niteliktedir. Bu çalışmada, lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın, hizmet sağlayıcısı konumunda olan bir bakım onarım işletmesi ele alınmıştır. Uygulama bölümünde müşteri ve değer tanımı yapılmış, toplam kalite maliyetleri açısından incelenmiştir. Mevcut işleyişte oluşan israflar tespit edildikten sonra yalın üretim teknikleri kullanılarak israfların giderilebileceği ve toplam kalite maliyetlerinin azaltılabileceği yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The biggest innovation brought by the information age to the market economy is the economic players can access the information they want whenever they want. In this way small-scale companies has become compete with large-scale companies in intercontinental distances. Firms, has directed to create new business models, updates to production compenent and new marketing strategies for gain their competitive advantage. Increasing speed of information circulation has allows the new techniques to be used by the opponents in a short time. Therefore, it has been seen that innovations that provide competitive advantage put companies ahead in the short term, but cannot provide a permanent advantage in the long term. In order for companies to achieve market success in the long term, they need to listen voice of customer and they need to develop their product and marketing strategies according to customer demands and requests. Meeting customer expectations with the products or services offered demonstrates, in its simplest definition, that quality is being provided. Maintaining and continuously improving the achieved level of quality enhances customer satisfaction and elevates the brand value of companies. Another benefit brought by quality is the prevention of losses in output production costs and the achievement of a cost-based competitive advantage. In other words, quality is the most powerful weapon that businesses should possess in terms of both production management and marketing strategies. In order to achieve quality, the costs incurred throughout the processes from the design stage to the point where the customer uses the product and becomes satisfied are referred to as quality costs. Quality costs are hidden costs that are not visible in production. These costs are often incurred without being noticed and sometimes result in hidden factory within the company. Quality costs occur during the design process, production process, or after the product reaches the customer. The total cost incurred by quality costs arising from different processes is referred to as the total quality cost for the business. Reducing total quality costs enables the reduction of costs that the business may not be aware of. The concept of total quality costs complements avoiding the approach of the defective production, overproduction, excess inventory, waiting, over-processing, unnecessary transportation, and unnecessary motion identified in lean thinking. In this study, a service provider, which serves as a maintenance and repair facility to a company operating in the logistics sector, has been considered. In the implementation section, customer and value definition have been made and analyzed in terms of total quality costs. After identifying the waste in the current operations, it has been interpreted that lean production techniques can be used to eliminate the waste and reduce total quality costs.