Kazak kadınlarının siyasi, sosyokültürel ve eğitim durumu (1933-1986)
Political, socio-cultural and educational status of Kazakh women (1933-1986)
- Tez No: 831716
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVA SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Kadın, Sovyetler Birliği, Mücadele, History of Kazakhstan, Kazakh women, women's studies Keywords: Kazakhstan, Women, Soviet Union, Struggle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
KAZAK KADINLARININ SİYASİ, SOSYOKÜLTÜREL VE EĞİTİM DURUMU (1933-1986) Zhuldyz SAKHI Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Ekim, 2023 Danışman: Prof. Dr. Hava SELÇUK ÖZET Sovyetler Birliğinden 1991 yılında ayrılarak tam bağımsızlığını kazanan ve kurulduğu günden bu yana gelişimini sürdürmeye devam eden Kazakistan Cumhuriyeti'nin kalkınmasında Kazak kadınlarının rolü çok önemlidir. Kazaklar 1731 tarihinden 1990'lı yıllara kadar Çarlık Rusyası ve Sovyetler Birliğinin eğemenliği altında yaşamıştır. Tezin konusu 1933–1986 yılları arasında (SSCB dönemi) Kazak kadınlarının kültürel, toplumsal, sanatsal ve siyaset alanlarındaki başarıları ve faaliyetleridir. Kazak kadınlarının tam bağımsız olma sürecine katkıları ortaya konulmuştur. Çalışmada doküman analizi ve incellemesi yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak nitel veri toplama türlerinden doküman incelemesi yapılmıştır. 1933-1986 yıllarında ön plana çıkmış Kazak kadınları hakkında Rusça, Kazak Türkçesi, İngilizce ve Türkiye Türkçesi dillerinde yazılmış gazeteler, dergiler, mektuplar, ses ve görüntü kayıtları, arşiv belgeleri, makaleler ve kitaplar incelenerek elde edilen bulgular içerik analizi ve yorumlaması ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada II. Dünya Savaşı öncesinden başlayarak bağımsızlıklarını kazandıkları döneme kadar ki süreçte Kazak kadınlarının toplumsal ve kültürel rolü, Sovyetler Birliği'nin devlet politikalarının Kazak kadınları üzerindeki etkisi, Kazak kadınlarının 1986 ve tam bağımsızlık sürecine kadar basın, eğitim ve hizmet alanları başta olmak üzere kamudaki yükselişi ele alınmıştır. Aynı zamanda bu çalışma benzer süreçlerden geçen Türk dünyası kadınları hakkında da katkı sağlamaktadır. Sonuç olarak 1933-86 yıllar arasında Sovyet hâkimiyetinde Kazak kadının eğitim, siyaset ve kadın hakları konusunda başarılara imza attığı ancak milli gelenek ve göreneklerini koruma noktasında büyük mücadele verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
POLITICAL, SOCIO-CULTURAL AND EDUCATIONAL STATUS OF KAZAKH WOMEN (1933-1986) Zhuldyz SAKHI Erciyes University, Graduate School of Social Sciences PhD Thesis, October, 2023 Supervisor: Prof. Dr. Hava SELÇUK ABSTRACT Kazakh women play a vital part in the development of the Republic of Kazakhstan, which obtained complete independence from the Soviet Union in 1991 and has kept on developing since then. Similarly, political, cultural, scientific, social, and historical contributions of Kazakh women to society are present in the historical process. From 1731 to the 1990s, Kazakhs were subject to Tsarist Russia and the Soviet Union. The achievements of Kazakh women in cultural, social, artistic, and political fields between 1933 and 1986 (USSR period) and their contribution to Kazakhs' full independence were revealed in this study. The study employed the qualitative research method. As a data collection tool, document analysis, one of the qualitative data collection types, was used. Newspapers, magazines, letters, audio and video recordings, archive documents, articles and books written in Russian, Kazakh Turkish, English and Turkey Turkish about Kazakh women who came to the fore between 1933 and 1986 were examined and the findings were evaluated with content analysis and interpretation. In this study, the social and cultural role of Kazakh women, from before World War II to the period when country gained independence, the impact of the state policies of the Soviet Union on Kazakh women, Kazakh women's participation in the press, education and service areas until 1986 and to the process of full independence is discussed together with the women's rise in the public sector. At the same time, this study also contributes to the women of the Turkic world who went through similar processes. As a result, it was seen that under Soviet rule between 1933 and 1986, Kazakh women achieved success in education, politics and women's rights, but struggled greatly to preserve their national traditions and customs.