A study on the impact of flight attendants' work-life conflict on organisational commitment and burnout
Kabin memurlarının iş yaşam çatışması düzeylerinin örgütsel bağlılık ve tükenmişlik etkisi üzerine bir araştırma
- Tez No: 831799
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM TATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: İş – Aile Çatışması, Örgütsel Bağlılık, Tükenmişlik, Burnout, Organizational Commitment, Work-Life Conflict
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Havacılık endüstrisi giderek daha rekabetçi hale gelmiş ve bu da kabin ve kokpit ekibi üyeleri aleyhine daha fazla iş taleplerine yol açmıştır. Bu araştırma çalışması, havayolu endüstrisindeki uçuş görevlileri arasındaki iş-yaşam çatışması, tükenmişlik ve örgütsel bağlılık ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Uçuş görevlileri, düzensiz ve uzun çalışma saatleri nedeniyle farklı iş talepleri ve zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır ve özellikle ailelerinden ve evlerinden uzakta olmak durumundadırlar. İş-yaşam çatışmasının onların refahlarına ve kuruluşlarına olan etkisini anlamak, hem bireysel hem de örgütsel başarı için son derece önemlidir. Nicel veriler, uçuş görevlileri arasında bir anket yoluyla toplanır ve toplanan veriler SPSS kullanılarak testlerden ve analizlerden geçirilir. Bu çalışmanın temel amacı, iş-yaşam çatışması, tükenmişlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye daha derin bir bakış açısı kazanmaktır. Sonuçlar, uçuş görevlileri arasında iş-yaşam çatışması ile tükenmişlik arasında anlamlı bir negatif ilişki olduğunu göstermektedir. Daha düşük iş-yaşam çatışmasına sahip bireyler, tükenmişlik düzeylerinin daha düşük olduğunu bildirerek, talepkar çalışma programlarının olumsuz sonuçlarını hafifletmede iş-yaşam dengesinin koruyucu rolünü göstermektedir. Bunun yanı sıra, iş-yaşam çatışması ile örgütsel bağlılık arasında olumsuz bir ilişki tespit edilmiştir, bu da daha düşük işyaşam çatışmasına sahip olan uçuş görevlilerinin havayollarına daha yüksek bir bağlılık düzeyi gösterdiklerini işaret etmektedir. Bu çalışmanın bulguları, iş-yaşam çatışmasının havayolları ve uçuş görevlileri için önemli sonuçları olduğunu göstermektedir. Havayolları, uçuş görevlilerinin iş ve özel yaşamları arasında daha sağlıklı bir denge sağlamalarını desteklemek için politikalar ve değişiklikler uygulayabilir. İş-yaşam dengesinin iyileştirilmesi, uçuş görevlileri arasında tükenmişliği azaltabilir, örgütsel bağlılığı artırabilir, iş tatminini yükseltebilir, performansı iyileştirebilir ve devir oranlarını azaltabilir. Sonuç olarak, bu çalışma, uçuş görevlilerinin refahı ve bağlılığında iş-yaşam çatışmasının kritik rolünü vurgulayarak mevcut literatüre katkıda bulunmaktadır. Havayollarının iş-yaşam çatışması girişimlerine öncelik vermesi ve uçuş görevlilerinin karşılaştığı zorluklara yönelik özel stratejiler geliştirmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Gelecekteki araştırmalar, iş-yaşam çatışmasını etkileyen faktörleri daha da keşfetmeli ve havayolu endüstrisinde iş-yaşam dengesini destekleyen müdahaleleri araştırmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aviation industry's intensifying competition has led to higher job demands impacting cabin and cockpit crews adversely. This study aims to examine the relationship among work-life conflict, burnout, and organizational commitment in flight attendants. These professionals encounter diverse challenges like irregular hours and extended time away from home. Recognizing the impact of work-life conflict on their well-being and dedication is vital for personal and organizational success. Conducting an online survey using SPSS for analysis, the research delves into the association between work-life conflict, burnout, and organizational commitment. Results highlight a significant positive connection between work-life conflict and burnout among flight attendants. Individuals with lower work-life conflict experience less burnout, indicating the protective role of work-life balance against demanding schedules. Furthermore, a negative correlation is observed between work-life conflict and organizational commitment. Flight attendants with lower work-life conflict exhibit higher commitment levels to their airlines. These findings hold critical implications for both airlines and the welfare of flight attendants. Understanding the importance of work-life conflict, airlines can introduce measures such as flexible schedules, support initiatives, and enhanced communication channels to aid flight attendants in achieving a healthier work-life balance. Establishing equilibrium between professional and personal life can lower burnout rates, enhance commitment, boost job satisfaction, elevate performance, and reduce turnover. In summary, this research emphasizes the pivotal influence of work-life conflict on the well-being and commitment of flight attendants in the aviation industry. It underscores the necessity for airlines to prioritize strategies addressing work-life conflict, tailored to the unique challenges faced by these professionals. Future studies should explore other factors impacting work-life conflict and effective interventions that promote balance, yielding positive outcomes in aviation.