Öğretmenlere göre; okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları ve öğrenme ortamlarındaki teknoloji kullanım yeterlilikleri arasındaki ilişki
According to teachers; the relationship between school heads' technological leadership behaviors and their technology use qualifications in learning environments
  1. Tez No: 831800
  2. Yazar: NUŞE YERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Liderlik, Teknolojik Liderlik, Yeterlilik, Yönetici, Teacher, Leadership, Technological Leadership, Competency, Administrator
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlere göre, okul yöneticilerinin sergilemiş olduğu teknolojik liderlik davranışları ve öğretmenlerin öğrenme ortamlarındaki teknoloji kullanım yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma nicel bir araştırma olup korelasyonel (ilişkisel) araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evrenini, 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde İstanbul İli Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı devlet ve özel liselerinde görevli 851 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, basit seçkisiz örneklem alma yöntemiyle belirlenmiş olup 226 anket formu öğretmenler tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak,“Okul Müdürü Teknolojik Liderlik Davranış Ölçeği”ve“ Öğretmenlerin Eğitim Teknoloji Düzeylerini Belirleme Ölçeği”kullanılmıştır, Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizinde; tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t-testi, tek yönlü çok değişkenli varyans analizi (MANOVA), scheffe analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin teknoloji kullanımında okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları katılıyorum/yüksek düzeyde sergilediği tespit edilmiştir. Öğretmenlere göre, okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları destek, altyapı, motivasyon ve hukuk alt boyutlarında ortalama değerler birbirine yakın olup en yüksek hukuk boyutunda yeterli gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin, öğrenme ortamında teknoloji kullanımına yönelik yeterlilik düzeyleri yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiş olup araştırma sonuçlarına göre teknoloji okur yazarlığı ortalaması hem derse teknoloji entegrasyonundan hem de sosyal etik ve yasal hükümler ortalamalarından anlamlı düzeyde daha düşük çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the technological leadership behaviors of school administrators and the technology use competencies of teachers in learning environments according to teachers. The present study employed quantitative research methods with a correlational research design. The research population consists of 851 teachers that work in state and private Anatolian high schools affiliated with the Kartal District Directorate of National Education in Istanbul in the spring semester of the 2021-2022 academic year. The sample of the research was selected by simple random sampling method, and 226 questionnaire forms were filled out by teachers voluntarily.“School Principal Technological Leadership Behavior Scale”and &“Determining Teachers' Educational Technology Levels Scale”were used as data collection tools in the research. Technology Levels Scale" were used as data collection tools in the research. The data were analyzed using the SPSS 26.0 program. One-way Analysis of Variance (ANOVA), t-test, Multivarite Analysis of Variance (MANOVA) and scheffe analysis techniques were implemented for the analysis. The results show that school administrators exhibit technological leadership behaviors at a high level for the teachers' use of technology. According to the teachers, the technological leadership behaviors of school administrators have similar average values in the support, infrastructure, motivation, and legal sub-dimensions. They consider the legal dimension to be sufficient with the highest value. Also, it has been found that the teachers& proficiency levels for using technology in the learning environment are at a high level. However, the results show that the average technology literacy score is significantly lower in both technology integration into lessons and the averages of social ethics and legal provisions.