Kötü kontrollü tip 1 diyabetli pediatrikhastaların beyin parankiminin volümetrik MRG iledeğerlendirilmesi
Pediatrics with poorly controlled type 1 diabetespatients' brain parenchyma with volumetric MRGevaluation
- Tez No: 831820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ TAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beyin, Tip 1 Diyabet, Volümetri, Brain, Type 1 Diabetes Mellitus, Volumetry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Kötü kontrollü diyabet hastalarında tekrarlayan diyabetik ketoasidoz, sık hiperglisemi ve hipoglisemilerle karakterize glisemik dalgalanmalara sekonder gelişebilecek serebral komplikasyonların değerlendirilmesi amacıyla volümetrik beyin inceleme verileri yazılım programlarıyla kantitatif olarak değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: 01.02.2014-01.02.2023 tarihleri arasında tanı almış, 11-17 yaş arası, en az 5 yıllık diyabet tanısı olan ve beyin MRG incelemesi olan Tip 1 DM' li 46 çocuk (24 erkek ,22 kız) ve benzer yaş grubundan hastanemiz PACS sisteminde mevcut kranial MRG si bulunan, görüntüleme sonucu normal olarak değerlendirilmiş olan 91 çocuk (44 erkek,47 kız) hasta retrospektif olarak çalışmaya alındı. Katılımcılar yaş gruplarına göre ayrıldıktan sonra kendi yaş cinsiyetlerinde normal ve hasta olarak iki gruba ayrıldı. Mental retardasyon, kronik hastalıklar (örn. hipotiroidi, kronik böbrek yetmezliği), nörolojik hastalıklar ve buna bağlı atrofik değişikliğe sahip hastalar, rapor edilmiş tanı konmuş veya halen tedavi edilen psikiyatrik bozukluk ve mevcut psikoaktif ilaç kullanımı, prematüre doğum ve buna bağlı komplikasyon öyküsüne sahip hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çekimler 1.5 Tesla MR cihazında (Siemens Magnetom Aera, Erlangen, Almanya) yapıldı. 3DT1MPRAGE görüntüler retrospektif olarak vol2brain yazılımı aracılığıyla volümetrik olarak değerlendirildi. Aynı zamanda hastaların MRG çekildiği döneme ait Hba1c ve elde olunan tüm açlık glukoz değerlerine ait ortalamalar sistemden elde edildi. Bulgular: vol2brain yazılımı aracılığıyla elde edilen ölçümler sonucunda 15 ve 17 yaş kız grubunda en belirgin olmak üzere; kontrol gruplarına göre frontoparyetal loblarda ve bazal ganglionlarda belirgin olmak üzere atrofi bulguları ile temporoparyetooksipital bölgede belirgin olmak üzere kortekste incelme istatistiki olarak anlamlı bulundu. Bazal ganglion tutulumu olan hastalarda ise en çok talamus ve putamen etkilenmiştir. Sonuç: Sistematik bir hastalık olan diyabette mikrodüzeyde izlenen ve konvansiyonel yöntemlerle tespit edilemeyen beyin parankim değişiklikleri yazılım programlarıyla tespit edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To quantitatively evaluate volumetric brain examination data with software programs to evaluate cerebral complications that may develop secondary to glycemic fluctuations characterized by recurrent diabetic ketoacidosis, frequent hyperglycemia and hypoglycemia in patients with poorly controlled diabetes. Materials and Methods: Between 01.02.2014-01.02.2023, 46 children (24 boys, 22 girls) aged 11-17 years with Type 1 DM diagnosed between 01.02.2014-01.02.2023, who had diabetes mellitus for at least 5 years and had brain MRI examination and 91 children (44 boys, 47 girls) of similar age group who had cranial MRI available in our hospital's PACS system and whose imaging results were evaluated as normal were retrospectively included in the study. The participants were divided into two groups as normal and sick in their own age gender after being separated according to age groups. Patients with mental retardation, chronic diseases (e.g. hypothyroidism, chronic renal failure), neurologic diseases and associated atrophic changes, reported or currently treated psychiatric disorders, current psychoactive drug use, premature birth and associated complications were excluded. Acquisitions were performed on a 1.5 Tesla MR machine (Siemens Magnetom Aera, Erlangen, Germany). 3DT1MPRAGE images were retrospectively evaluated volumetrically using vol2brain software. At the same time, HbA1c and the mean of all fasting glucose values obtained at the time of MRI were obtained from the system. Results: As a result of the measurements obtained through vol2brain software, statistically significant atrophy findings were found in the frontoparietal lobes and basal ganglia, which were most prominent in the 15 and 17 year old girls, and thinning of the cortex, which was prominent in the temporoparietooccipital region, compared to the control groups. In patients with basal ganglia involvement, the thalamus and putamen were mostly affected. Conclusion: In diabetes, which is a systematic disease, brain parenchymal changes that are monitored at the microlevel and cannot be detected by conventional methods can be detected by software programs.