Okul öncesi öğretmenlerinin teknolojik pedagojik içerik bilgisinin yordayıcılarının incelenmesi: Bireysel yenilikçilik, öğretme ve öğrenme anlayışı ve teknolojik araç-gereç kullanımına yönelik tutum
  1. Tez No: 831829
  2. Yazar: BURCU GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN ŞUMUER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmenleri, Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi, Bireysel Yenilikçilik, Öğretme ve Öğrenme Anlayışı, Teknolojik Araç-Gereç Kullanımına Yönelik Tutum, Early Childhood Education Teachers, Technological Pedagogical Content Knowledge, Individual Innovativeness, Understanding of Teaching and Learning, Attitudes Towards the Use of Technological Tools and Equipment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde teknolojinin öneminin artması ile eğitimde de teknoloji kullanımı önemli bir hal almıştır. Özellikle teknoloji ile yeni tanışan okul öncesi öğrencilerin teknolojiden faydalanabilmesi için, okul öncesi öğretmenlerinin teknolojik pedagojik içerik bilgilerinin yeterli düzeyde olması gereklidir. Bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerinin bireysel yenilikçilik, öğretme ve öğrenme anlayışları, eğitimde teknolojik araç gereçlerin kullanımına yönelik tutum ve TPACK düzeylerinin belirlenmesi ile bireysel yenilikçilik, öğretme ve öğrenme anlayışları, eğitimde teknolojik araç gereçlerin kullanımına yönelik tutum düzeylerinin TPACK düzeylerindeki varyansın ne kadarını yordadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Uygun örnekleme yönteminin kullanıldığı bu araştırmanın katılımcılarını, Kocaeli ili Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı 2021-2022 eğitim öğretim yılında okul öncesi kurumlarında çalışmakta olan 152 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Okul öncesi öğretmenlerinin TPACK düzeylerini ölçmek için“Teknolojik Pedagojik İçerik Ölçeği”, öğretme ve öğrenme anlayışları düzeylerini ölçmek için“Öğretme ve Öğrenme Anlayışları Ölçeği”, bireysel yenilikçilik düzeylerini ölçmek için“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”ve son olarak teknolojik araç gereçlere yönelik tutum düzeylerini ölçmek için de“Okul Öncesi Eğitimde Teknoloji Araç-Gereç Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca, katılımcıların demografik özelliklerini öğrenebilmek için de“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler (ortalama, standart sapma, maksimum ve minimum değerleri), Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi ve hiyerarşik çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin bireysel yenilikçilik düzeyleri incelendiğinde,“deneyime açıklık”düzeyinin diğer boyutlara göre daha yüksek olduğu, çoğunluğunun bireysel yenilikçilik puanına göre“Sorgulayıcı”kategorisinde yer aldığı görülmüştür. Bununla birlikte, okul öncesi öğretmenlerinin daha çok yapılandırmacı öğrenme ve öğretme anlayışına sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca, okul öncesi öğretmenlerinin eğitimde teknolojik araç gereçlerin kullanımına yönelik olumlu tutum sergiledikleri söylenebilir. Bunun yanında, okul öncesi öğretmenlerinin TPACK toplam puanları ile“fikir öndeliği”,“deneyime açıklık”,“risk alma”,“yapılandırmacı anlayış”ve“eğitimde teknolojik araç-gereçlerin kullanımına yönelik tutum”ile istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkisinin olduğu görülmüştür. Son olarak ise, okul öncesi öğretmenlerin bireysel yenilikçilik, öğretme ve öğrenme anlayışları ve eğitimde teknolojik araç gereçlerin kullanımına yönelik tutum düzeylerinin TPACK düzeylerini %27 oranında yordadığı ve en önemli yordayıcısının“deneyime açıklık”olduğu görülmektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular alanyazındaki çalışmalar göz önünde bulundurularak tartışılmış ve hem araştırmaya hem de uygulamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, with the increasing importance of technology, the use of technology in education has become important. Early childhood education teachers' technological pedagogical content knowledge should be at an adequate level to benefit from technology, especially for preschool students who are newly introduced to technology. In this study, it was aimed to determine early childhood education teachers' individual innovativeness, conceptions of teaching and learning, attitudes towards the use of technological tools in education and TPACK levels and to examine how much of the variance in TPACK levels is predicted by individual innovativeness, conceptions of teaching and learning, attitudes towards the use of technological tools in education. For this purpose, correlational research model, one of the quantitative research methods, was used. The participants of this study, in which convenience sampling method was used, consisted of 152 early childhood education teachers working in early childhood education institutions affiliated to the Ministry of National Education in Kocaeli province in the 2021-2022 academic year. The“Technological Pedagogical Content Scale”was used to measure the TPACK levels of early childhood education teachers, the“Teaching and Learning Conceptions Scale”was used to measure their level of teaching and learning conceptions, the“Individual Innovativeness Scale”was used to measure their level of individual innovativeness, and finally the“Attitude Scale Towards the Use of Technology Tools and Equipment in Preschool Education”was used to measure their level of attitude towards technological tools and equipment. In addition,“Personal Information Form”was used to learn the demographic characteristics of the participants. Descriptive statistics (mean, standard deviation, maximum and minimum values), Pearson product-moment correlation analysis and hierarchical multiple regression analysis were used to analyze the data. It was found that the level of“openness to experience”was higher than the other dimensions of individual innovativeness, and most of the early childhood education teachers were in the“Inquirer”category according to their individual innovativeness scores. In addition, early childhood education teachers were found to have a constructivist understanding of learning and teaching. In addition, it can be said that early childhood education teachers have positive attitudes towards the use of technological tools in education. Moreover, there was a statistically significant and positive correlation between early childhood education teachers' TPACK total scores and“idea primacy”,“openness to experience”,“risk taking”,“constructivist understanding”and“attitude towards the use of technological tools in education”. Finally, it was seen that early childhood education teachers' individual innovativeness, teaching and learning conceptions and attitudes towards the use of technological tools in education predicted their TPACK levels by 27% and the most important predictor was“openness to experience”. The findings obtained from the research were discussed by considering the studies in the literature and suggestions were made for both research and practice.