The side effect of the American war on terror in Afghanistan the birth of ISIS-K
Amerikan savaşının Afganistan'da terör üzerine yan etkisi ISIS-K'nin doğuşu
- Tez No: 831901
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Terör Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri, IŞİD-k, Afghanistan, War of Terror, United States of America, ISIS-k
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İslami Devlet Afganistan'ın doğuşu ve yükselişi sorunu Amerika'nın Afganistan'a 20 yıldan fazla süren müdahalesi rolü dikkate alınmadan tamamıyla cevaplanamaz. Amerikan müdahalesi bir takım başarılara imza atsa da aynı zamanda bir yan etki olarak Taliban, el Kaide ve Hakkani gruplarından daha radikal olan başta Horasan İslami Devleti (IS-K) olmak üzere yeni terör örgütlerinin doğmasına neden oldu. Bu araştırma Amerika'nın başarısız bir devlette millet inşası misyonu ile IS-K'nın Afganların radikalleştirmesi arasındaki ilişki incelenmeye çalışıldı. Bu çalışmada sözlü analiz yöntemiyle mevcut ikincil kaynaklardan elde edilen veriler incelenerek Amerika'nın başarısızlığı ve IS-K'nın yükselişi ve daha terör tehditinin artmasına neden olan teröre karşı savaş politikasının yan etkileri tarafsız bir şekilde ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
The question of the birth and rise of the Islamic State in Afghanistan cannot be completely answered without examining the role that the United States played during its two-decades-long intervention in Afghanistan. The US invasion gave way to many achievements and at the same time, the side effect of the war on terror caused the rise of terror groups especially the footprint of the Islamic State of Khorasan (IS-K) - a more radical group compared to the Taliban, Al Qaeda, and Haqqani groups. This research attempts to find the relation between the IS-K radicalization of Afghani nationals and the United States' failed nation-building mission. The study uses qualitative research methodology, and by gathering and analyzing secondary data, it unbiasedly evaluates the academic resources to analyze the failure of the United States and the side effects of the war on terror which led to the rise of IS-K and the probability of increasing threats.