Exploring uncertainty experiences, and management among elt students: A case study
İngilizce öğretmenliği lisans öğrencilerinin belirsizlik deneyimlerini ve yönetimini keşfetmek: Bir vaka analizi
- Tez No: 831925
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM AKÇAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlik deneyimleri, kaynakları ve yönetimi, bilişsel ve sosyal belirsizlik, belirsizliği azaltmak, belirsizliği sürdürmek, belirsizliği göz ardı etmek, Uncertainty experiences, sources and management, cognitive and social uncertainty, reducing uncertainty, maintaining uncertainty, ignoring uncertainty
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnsanoğlu gözlerini belirsizliklerle çevrili bir dünyaya açar. Belirsizlik, doğal, beklenmedik ve yaşamın ayrılmaz parçası olduğu için insan kontrolü dışında olan şeyleri ifade eder. İnsanların yapabileceği tek şey, çevrelerindeki belirsiz olaylarla başa çıkmak için beceriler ve başa çıkma stratejileri geliştirmektir. Belirsizliğin merkezinde bireyler vardır. Bu nedenle psikoloji ve iletişim alanları belirsizlik kavramını araştırmıştır. Kişilerarası, organizasyonel ve iş gibi ilişkileri içeren ilişkiler mutlaka belirsizlik yaratır. Ancak eğitim bağlamlarının da bu alanlara çok benzediği, yapı ve işleyiş mekanizmaları açısından benzersiz olduğu unutulmamalıdır. Yabancı dil ile eğitim gören öğrenciler, dilin karmaşık yapısı ve beraberinde getirdiği kültür ile sınıfta belirsizlikle karşılaşırlar. Bu nedenle, öğrencilerin belirsizlik deneyimlerini anlamak ve bu belirsizlikleri yönetmek gereklidir. Bu çalışma, bir sınıf belirsizlik anketi ile İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin sınıf içerisindeki belirsizlik deneyimlerini ve belirsizlik yönetimlerini araştırmaktadır. Araştırma bir üniversitede İngilizce öğretmenliği bölümü okuyan öğrencilere uygulanmıştır. Belirtilen grup, dört yıllık anabilim dalının tüm sınıflarından oluşur. Bulgular, ELT sınıfında belirsizlik deneyimlemenin bazı nedenlerden dolayı öğrenciler için yaygın olduğunu göstermiştir. Sınıftaki belirsizliğin bilişsel ve sosyal süreçlerden ve dersle ilgili faktörlerden kaynaklandığı bulunmuştur. Ayrıca bu belirsizliğin takdir edilmesinin öğrencilerin algılarına bağlı olduğu görülmüştür. Öğrenciler belirsizliği azaltmayı, sürdürmeyi veya görmezden gelmeyi tercih ederek farklı başa çıkma yollarına başvurmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Human beings open their eyes to a world surrounded by uncertainties. Uncertainty refers to things out of human control because they are natural, unexpected, and inseparable parts of life. Humans can only develop skills and coping strategies to deal with uncertain events around them. Psychology and communication fields searched the concept of uncertainty since individuals are in the center of it. Relations including such as interpersonal, organizational, and business create uncertainty for sure. However, it should be remembered that educational contexts are also very similar to these domains and unique in terms of their structure and functioning mechanisms. Students studying with a foreign language encounter uncertainty in the classroom due to the complex nature of the language and its culture. Therefore, understanding learners' experiences of uncertainty and their management of it are necessary. This study investigates ELT major learners' uncertainty experiences and uncertainty management in the classroom with a classroom uncertainty questionnaire. It is applied to the students of the English language teaching department at a university. The specified group consists of all grades of the four-year major. The findings showed that experiencing uncertainty in the ELT classroom is prevalent for students based on some reasons. It is found that uncertainty in the classroom results from cognitive and social processes and course-related factors. The appreciation of uncertainty depends on the students' perception. Students prefer to reduce, maintain or ignore uncertainty.