Afrikalı âlimlerin Batı Afrikada sünnete hizmetleri(Fildişi sahili örneği)
African scholars' services to sunnah in West Africa (İvory beach example)
  1. Tez No: 831932
  2. Yazar: ZAKARIA BALLO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fildişi Sahili Cumhuriyeti, İslamiyet, Sünnet, Şahsiyetler, Republic of Côte d'Ivoire, Islam, Sunnah, Personalities
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Farklı coğrafyalarda varlığını sürdüren İslâmiyet'in yayılması için kullanılan yöntemler gerek ülkenin bulunduğu coğrafyaya ve gerekse de ülkenin siyasi yönetimine göre değişiklik göstermiştir. Batı Afrika'da yer alan Fildişi Sahili Cumhuriyeti ülkesi geleneksel pagan inancı başta olmak üzere Hristiyanlık ve İslamiyet gibi farklı inançların bir arada yaşandığı ülkelerden biridir. Ülkenin yönetimine bağlı olarak dinî eğitim devlet denetiminde olmasına rağmen verilen eğitim devlet tarafından desteklenmemektedir. Bu nedenle dinî eğitim din müntesiplerinin özel gayretleri sonucu sunulmaktadır. Bu çalışmada farklı inançları barındıran Fildişi Sahili Cumhuriyeti ülkesinde Hz. Muhammed'in Sünnetini hem diri tutmak hem de yaymak için verilen çabalar konu alınmıştır. Hac Shakura Kamagati ile Bouake'de davet ve rehberlik boyutunda başlayan bu gayret cami ve medreselerin açılması ile devam etmiştir. Müslüman bir cumhurbaşkanının yönetime seçilmesi ile özel üniversitelerin sayısının artması bu gayreti sistemli hale dönüştürmüştür. Böylece İslamiyet daha hızlı gelişme göstermiştir. Güncel verilere göre ülkede %46 oranında Müslüman bulunmaktadır. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Fildişi Sahili'nin genel özellikleri; ikinci bölümde Fildişi Sahili'ne İslâmiyet'in girişi, bu coğrafyada yayılması, yayılmasında etkisi olan krallıklar ve günümüzde bölgede yaşayan Müslüman oranı; üçüncü bölümde ders halkaları, medreselerde verilen eğitim ve üniversitelerde sünnete dair yapılan çalışmalar; dördüncü bölümde edinmiş oldukları bilgileri ders halkaları kurarak halkla paylaşan en meşhur altı şahsiyet; beşinci bölümde ise eser veren yine en meşhur üç şahsiyet ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışma, elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The methods used to spread Islam, which exists in different geographies, may vary depending on the geography and the political administration of the country. The Republic of Côte d'Ivoire, located in West Africa, is one of the countries where different faiths such as Christianity and Islam live together, especially the traditional pagan faith. Although religious education is under state control depending on the administration of the country, the education provided is not supported by the state. For this reason, religious education is offered to the relevant person or future generations as a result of the special efforts of the followers of religion. This study focuses on the efforts to keep alive and spread the Sunnah of the Prophet Muhammad in the Republic of Côte d'Ivoire, a country of different faiths. This effort, which started as an invitation and guidance in Bouake with Hajj Shakura Kamagati, The increase in the number of universities with the election of a Muslim president has turned this effort into a systematic one. Thus, Islam has developed more rapidly. According to current data, there are 46% Muslims in the country. Our study consists of five parts. In the first part, information about the general characteristics of the Republic of Côte d'Ivoire is given. In the second part, the introduction of Islam to Côte d'Ivoire, its spread in this geography, the kingdoms that had an impact on its spread and the proportion of Muslims living in the region today are presented. In the third part, the lesson circles, the education given in madrasas and the studies on sunnah in universities are presented. In the fourth part, six of the most famous personalities who shared their knowledge with the people verbally by establishing lecture circles are described. In the fifth part, inform. The study is concluded with the evaluation of the data obtained.