Tc-99M mıbı ile paratiroid sintigrafisinde organ dozları
Tc-99M mibi ile paratiroid sintigrafisinde organ dozlari
  1. Tez No: 832084
  2. Yazar: MERVE GÜRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Paratiroid sintigrafisi, tc-99m mibi, dozimetri, nükleer tıp, mird metodu, Parathyroid scintigraphy, tc-99m mibi, dosimetry, nuclear medicine, mird method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Paratiroid bezleri PTH salgılar ve fazla salgıladığında primer hiperparatiroidizm hastalığı ortaya çıkar. Bu en yaygın endokrin hastalıktır. Paratiroid bezlerini görüntülemede Nükleer Tıp birimlerinde paratiroid sintigrafisi uygulanır. En yaygın görüntüleme işlemi Tc-99m MIBI ile planar ve SPECT yöntemidir. Yapılan bir çalışmada paratiroid sintigrafisinde yaklaşık 1/3 vakada MIBI'nin diffüz kemik iliği tutulumu görülmüştür. Bu durumun PTH yüksekliğinden meydana geldiği düşünülmüştür, ancak MIBI'nin tutulum mekanizması çözülememiştir. Kanser tedavisi alıp iyileşen insanlar arasında erken ölümlerin başlıca sebebi sekonder malign neoplazmalardır ( SMN ). Tedaviye bağlı miyeloid neoplazmalar ( t-MN ) hematolojik ve lenfoid tümörlerdendir. Bu tümörler radyasyon tedavisiyle bağdaştırılmıştır. Radyasyonun en yüksek t-MN riski oluşturduğu yerler aktif kemik iliği bulunan yerlerdir. Bu yüzden kemik iliğine verilen doz önemlidir. Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda 19 hastaya PS çekilmiştir. Her hastaya TC-99m MIBI enjekte edildikten sonra 10.dk , 1.sa , 4.sa ve 24.sa görüntüleri alınmıştır.. Tüm vücut dozimetrisi, humerus, femur, sternum ve klavikuladaki kemik iliği dozları hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar için MIRD metodu kullanılmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda tüm vücut ve kemik iliği dozimetrisi hastanın PTH değeriyle ilgili değildir. MIBI dozu hastanın PTH değerine göre değiştirilmesine gerek yoktur.
Özet (Çeviri)
The parathyroid glands secrete PTH and when it is secreted in excess, primary hyperparathyroidism disease occurs. This is the most common endocrine disease. Parathyroid scintigraphy is applied in Nuclear Medicine units for imaging the parathyroid glands. The most common imaging procedure is the planar with Tc-99m MIBI and SPECT method. In one study, diffuse bone marrow involvement of MIBI was observed in approximately 1/3 of the cases on parathyroid scintigraphy. This situation was thought to be caused by PTH elevation, but the mechanism of MIBI's involvement has not been resolved. Secondary malignant neoplasms ( SMN ) are the leading cause of premature death among people who recover from cancer treatment. Treatment-induced myeloid neoplasms (t-MN) are hematological and lymphoid tumors. These tumors have been associated with radiation therapy. Locations where radiation poses the highest risk of t-MN are those with active bone marrow. Therefore, the dose given to the bone marrow is important. In our study, PS was performed on 19 patients in Trakya University, Department of Nuclear Medicine. After each patient was injected with TC-99m MIBI, images were taken at 10 minutes, 1 hour, 4 hours, and 24 hours. Whole body dosimetry, bone marrow doses in the humerus, femur, sternum and clavicle were calculated. The MIRD method was used for these calculations.As a result of the calculations, whole body and bone marrow dosimetry are not related to the patient's PTH value. The MIBI dose does not need to be changed according to the patient's PTH value.