1800mhz ve 2100mhz cep telefonu radyasyonun new zealand tavşanı kan beyin bariyerine etkisi
Effect of 1800mhz and 2100mhz mobile phone radiation on the blood-brain barrier of new zealand rabbit
- Tez No: 832516
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH OĞUZ KIZILÇAY, DOÇ. DR. BİLAL TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metilen Mavi, New Zealand Tavşanı, 1800MHz ve 2100MHz, Methylene Blue, New Zealand Rabbit, 1800MHz and 2100MHz
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
1800MHZ VE 2100MHZ CEP TELEFONU RADYASYONUN NEW ZEALAND TAVŞANI KAN BEYİN BARİYERİNE ETKİSİ KOÇARSLAN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Oğuz KIZILÇAY İkinci Danışman: Doç. Dr. Bilal TÜTÜNCÜ Eylül 2023, 67 sayfa Mobil telefonlarının, teknolojik cihazların ve baz istasyonların sayıların artması ile son yıllarda giderek artan oranda iyonize etmeyen RFR maruz kalmaktayız. Akademik alanda 35 yıldan fazla zamandır RFR'nun canlılar üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir Özellikle, GSM üzerinden iletişimde yoğunluğun artması ve vücuda yakın tutulması, cep telefonlarını, insanları yaşam alanlarında en fazla elektromanyetik radyasyona maruz bırakan cihaz konumuna getirmiştir. Ülkemizde GSM firmaları haberleşmeyi 900MHz,1800MHz ve 2100MHz üzerinden gerçekleştirmektedir. Bu frekans bölgeleri iyonlaştırıcı olmayan radyasyon grubu altında sınıflandırılmıştır. Bu grupta radyasyonun doğrudan hücre yapısını bozduğu saptamasına literatürde rastlanmamaktadır (Aral, 2008). Ancak sürekli maruz kalma durumunda iyonize etmeyen radyasyonun hücre yapısında, kan değerlerinde birtakım değişikliklere sebep olduğu ve bunun sonucunda bazı hastalıkların tanısının konduğu çalışmalara rastlanmıştır. Yaptığımız deney kapsamında elektromanyetik girişim bakımından dış ortamdan yalıtımı sağlanmış bir kapalı kutu içinde, bir düzeneğe tavşan yerleştirdik. Frekans çalışma bandı 1600 – 2500MHz olan sinyal jeneratörü ile 15dbm'e kadar sinyal üretik mikro şerit anten vasıtası ile tavşanı elektromanyetik alana maruz bıraktık. New Zealand tavşanı 3 gruba ayırdık ve bu gruplardan birisi kontrol grubu diğer 2 gruptaki tavşanlar EM alana maruz bırakıldı. RF uygulama guruplarında tavşanlar homojen alan maruziyeti için teker teker çalışıldı. Ketamine + xylazine ile anestezi altına kulak venlerine takılan kateterden % 2'lik EB sıvısı 4 ml/kg olacak miktarda tavşanlara verildi. Sonrasında denekler RF alan uygulaması için belirtilen mikro şerit antenin güç kaynağını gerilimi 5.5Volta ayarlayarak anten çıkışı1800MHz'de 14.5cm ve güç kaynağını 8Volta ayarladık anten çıkışı 2100MHz'de 17cm uzaklıkta maruziyet altında 38dk bırakıldı. 38 dakika Radyo Frenkas alan uygulamasından sonra kardiyak perfüzyon ile beyin dokularındaki boya yıkanma işlemi yapıldı. Tavşanlar dekapite edilerek beyin dokuları çıkardık ve sol serebellum, sol beyin, sağ serebellum ve sağ beyin olmak üzere her tavşandan dört parça beyin dokusunu hazırladık. Dokular labaratuvarda farklı aşamalardan geçirmek için - 40 °C'de saklanıldı. Dokular PBS ve TCA sıvıları ile analize tabii tutulduktan sonra EB miktarı 620 nm'de spektrofotometrede okutuldu. Okuma sonrasında 1800MHz anlamlı bir fark çıkmazken 2100MHz'de anlamlı bir fark çıktı.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF 1800MHZ AND 2100MHZ MOBILE PHONE RADIATION ON THE BLOOD-BRAIN BARRIER OF NEW ZEALAND RABBIT KOÇARSLAN, Mehmet M.Sc. Thesis, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Abdullah Oğuz KIZILÇAY Second Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilal TÜTÜNCÜ September 2023, 67 pages With the increase in mobile phones, technological devices and base stations, we have been increasingly exposed to non-ionizing Radio Frequency Radiation (RFR) in recent years. It has been carried out in the academic field for more than 35 years, based on RFR's connections with living things. In particular, the increase in the density of communication over GSM and keeping it close to the body has made mobile phones the device that exposes people to the most electromagnetic radiation in their living spaces. In our country, GSM companies carry out communication over 1800MHz and 2100MHz. These frequency regions are classified under the non-ionizing radiation group. In this group, the determination that radiation directly disrupts the cell structure is not found in the literatüre (Aral, 2008). However, it has been found in studies that non-ionizing radiation causes some changes in cell structure and blood values in case of continuous exposure, and as a result, some diseases are diagnosed. Within the scope of our experiment, we placed a rabbit in a setup in a closed box that is isolated from the external environment in terms of electromagnetic interference. We exposed the rabbit to the electromagnetic field by means of a signal generator with a frequency operating band of 1600-2500MHz and a micro-strip antenna that produces signals up to 15dbm. We divided New Zealand rabbits into 3 groups and one of these groups was the control group and the other 2 groups were exposed to EM field. Rabbits in the RF application groups were studied one by one for homogeneous field exposure. Under anesthesia with ketamine + xylazine, 2% Evans Blue fluid was given to the rabbits in an amount of 4 ml/kg through the catheter inserted in the ear veins. Afterwards, the subjects adjusted the power supply of the micro strip antenna specified for RF field application to 5.5V, and adjusted the antenna output to 14.5cm at 1800MHz and the power supply to 8Volt, the antenna output was left at 2100MHz at a distance of 17cm under exposure for 38 minutes. After 38 minutes of Radio Frenkas field application, dye washing in the brain tissues was performed with cardiac perfusion. We decapitated the rabbits and removed the brain tissues and prepared 4 pieces of brain tissue from each rabbit, namely the left cerebellum, left brain, right brain, and right cerebellum. The tissues were stored at -40 °C for chemical analysis. After the tissues were analyzed with PBS and TCA liquids, the amount of EB was read in a spectrophotometer at 620 nm. While there was no significant difference at 1800MHz after reading, there was a significant difference at 2100MHz.