Dönüşümcü liderliğin iş tatminine etkisinde işveren markasının aracılık rolü: Çukurova bölgesinde bir araştırma
The intermediation role of the employer brand in the effect of transformational leadership on job satisfaction: A research in Çukurova region
- Tez No: 832834
- Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, iş tatmini, işveren markası, Çukurova bölgesi, özel hastane çalışanları, Transformational leadership, employer brand, Çukurova region, private health care employees
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, dönüşümcü liderliğin iş tatminine etkisinde, işveren markasının aracılık rolünü araştırmak üzere hazırlanmıştır. Bu araştırmaya yön veren araştırma sorusu Çukurova bölgesindeki özel hastane çalışanlarında algılanan dönüşümcü liderlik tarzının özel sağlık çalışanlarının iş tatminlerine olan etkisinde, işveren markasının aracılık rolü olup olmadığı şeklinde olmuştur. Dönüşümcü liderlik, iş tatmini ve işveren markası değişkenlerinin birbirleriyle olan ilişkileri incelenmiş ve işveren markasının aracılık rolü üzerine bir model oluşturulmuştur. Mevcut çalışmada, çalışanların iş tatmin düzeylerinde dönüşümcü liderlerin etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Aynı zamanda bu etkide, işveren markasının aracılık rolünün ne olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada Çukurova bölgesinde bulunan özel hastaneler bünyesinde çalışan 402 sayıda sağlık personelinden hem çevrimiçi anket formu hem de yüzyüze anket formu aracılığı ile veri toplanmıştır. Araştırmanın ortaya koyduğu bulgular incelendiğinde, dönüşümcü liderliğin, iş tatminini olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Bu sonucun yanısıra, dönüşümcü liderliğin işveren markasını da olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu sonuca ek olarak işveren markasının, iş tatminini olumlu yönde etkilediği tespit edilmektedir. Ortaya konulan bütün bu sonuçların doğrultusunda, dönüşümcü liderliğin iş tatminine etkisinde işveren markasının bir aracılık rolü olduğu görülmektedir. Mevcut araştırmanın; dönüşümcü liderlik, iş tatmini ve işveren markası değişkenlerinin birarada olduğu nadir çalışmalardan olması bakımından, literatüre katkılarda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is designed to investigate the mediating role of employer brand in the effect of transformational leadership on job satisfaction. The research question guiding this study is whether there is a mediating role of employer brand in the effect of transformational leadership style perceived in private hospital employees in Çukurova region on job satisfaction of private health care employees. The relationships between transformational leadership, job satisfaction and employer brand variables were examined and a model was created on the mediating role of employer brand. In the current study, it is aimed to reveal the effect of transformational leaders on employees' job satisfaction levels. At the same time, it is aimed to reveal the mediating role of employer brand in this effect. In the study, data were collected from 402 health personnel working in private hospitals in Çukurova region through both online survey form and face-to-face survey form. When the findings of the study are analyzed, it is seen that transformational leadership positively affects job satisfaction. In addition to this result, it was concluded that transformational leadership also positively affects employer branding. In addition to this result, it is determined that employer brand positively affects job satisfaction. In line with all these results, it is seen that employer brand has a mediating role in the effect of transformational leadership on job satisfaction. The current study is expected to contribute to the literature as it is one of the rare studies in which transformational leadership, job satisfaction and employer brand variables are together.