2-amino-1,3,4-tiyodiazol bileşiklerinin bazı açil ve aroil türevlerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and atructural identification of some acyl and aroil derivatives of 2-amino-1,3,4-thiodiazoles
  1. Tez No: 96804
  2. Yazar: YASEMİN ÜNVER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 2- Amino- 1, 4- tiyodiazoL 2, 3- Dihidro -1, 4- tiyodiazol 3- karboksilat, 2 - Benzoil amino- 1, 4 - tiyodiazoL 2 - Asetil amino- 1, 4-tiyodiazoL Etil kloro format, Asetil klorür, Asetik anhidrit, Benzoil klorür, Benzoik anhidrit, 2- Amino- 1, 4-thiodiazoL, 3-Dihydro-l, 4- thiodiazol- 3-carboxylate, 2- Benzyl amino-l, 4-thiodiazol, 2-Acetyl amino-l, Ethyl chloro formate, Acetyl chloride, Acetic anhydride, Benzoyl chloride, Benzoic anhydride. VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Çalışmamızda, bazı 2-amino-l,3,4 -tiyodiazoFlerin asetil klorür ve asetik anhidrit ile gerçekleştirilen nükleofil acil substitüsyon reaksiyonu ile üç yeni asetil türevi ele geçirilmiştir. Benzer reaksiyon yolu ile benzoil klorür ve benzoik anhidrit kullanılarak 2- amino-l,3,4-tiyodiazollerden benzoil türevleri elde edilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde, etil kloro format ile 2-amino-l,3,4-tiyodiazoller arasında gerçekleştirilen nükleofilik substitüsyon ile 1,3,4 tiyodiazollerin etoksi karbonil türevleri elde edilmiştir. Çalışmamız sırasında başlangıç bileşiği olan üç adet 2-amino-l,3,4 -tiyodiazo İlerden biri orijinal olarak sentezlenmiştir. Bu orijinal bileşiğe varılması sırasında bir adet nitril bileşiği de orijinal olarak sentezlenmiştir. ^-NMR, 13C-NMR/APT, İR ve UV spektrumlan kullanılarak sentezlenen tüm bileşiklerin yapı aydınlatılması yapılmış, ilgili sentez yöntemleri verilmiştir. Sentezlere ilişkin muhtemel reaksiyon yolları reaksiyon mekanizmaları halinde verilmiş ve bununla ilgili tartışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis And Structural Identification Of Some Acyl And Aroil Derivatives Of 2-Amino-l,3,4-ThiodiazoIes In this study, three novel acetyl derivatives of 2-amino- 1, 3,4-thiadiazoles were synthesized by a nucleophilic acyl substitution reaction with acetyl chloride and acetic anhydride. Using a similar reaction route, benzoyl derivatives were also prepared by a reaction of 2-amino- 1,3,4- thiodiazoles with benzoyl chloride and benzoic anhydride. Morever, a nucleophilic substitution reaction of 2- arnino-l,3,4-tbiodiazoles with ethyl chloro formate was investigated and ethoxy carbonyl derivatives of 1,3,4-tbiodiazoles were obtained. In addition, three precursor 2-amino- 1, 3,4-thiodiazoles one of which thought to be a new compound were obtained during the study. Original nitrile compound was also obtained while synthesizing the precursor compound. The structures of all the synthesized compounds were evaluated by ^-NMR, 13C- NMR/APT, IR and UV-VİS spectroscopy. The methods for synthesis were given, and possible reaction paths and mechanisms were discussed.