Klasik ve romantik dönemlerde klarnet için bestelenmiş konçertoların teknik ve müzikal yapılarının incelenmesi
Analysis of the technical and musical structures of concertos composed for clarinet in the classical and romantic periods
  1. Tez No: 832944
  2. Yazar: MEHDİ EYYUBOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. RAUP MUSAEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik ve romantik dönem, klarnet konçertoları, müzikal ve estetik özellikler, Classical and romantic periods, clarinet concertos, musical and aesthetic characteristics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sunulan yüksek lisans tezinde, Batı Avrupa müzik aletleri arasında kendine özgü bir yeri ve rolü olan klarnetin klasik ve romantik dönemlerdeki gelişim yolu incelenmiş, klarnet için bestelenmiş konçertoların müzikal ve sanatsal özellikleri ve teknik detayları araştırılmıştır. Bu araştırmanın birinci bölümünde, ortaya konulan sorunun, amacının ve görevlerinin, öneminin ve işlenme derecesinin incelenmesi yapılır. İkinci bölümde klarnet aletinin tarihî evrimine bakılmaktadır. Üçüncü bölümde, klarnet aletinin Avrupa müzik kültüründeki tarihsel önemi ve gelişim yolu ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde, klarnet aletinin yapısı, bileşenleri ve türleri, icra teknikleri araştırılmaktadır. Bu çalışmanın beşinci bölümünde W.A. Mozart, K.M. Weber ve I.Q. Mann'ın klarnet konçertolarının analizi yapılmaktadır. Altıncı bölümde W.A. Mozart'ın klarnet ve orkestra için yazdığı KV622 konçertosu incelenirken, yedinci bölümde K.M. Weber'in klarnet ve orkestra için yazdığı Konçertino (Op.26) analiz edilir. Sekizinci bölümde ise K.M. Weber'in klarnet ve orkestra için yazdığı 1 numaralı konçertosu incelenmektedir. Dokuzuncu bölüm, K.M.Weber'in klarnet ve orkestra için 2 numaralı konçertosunun analizine ayrılmıştır. Onuncu bölüm, I.Q.Mann'ın klarnet ve orkestra için konçertosunun analizine adanmıştır. On birinci bölüm ise sonuç, kullanılan kaynaklar listesi ve nota kaynakçasından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the presented master's thesis, the development of the clarinet and its unique position and role among Western European musical instruments in the classical and romantic periods is examined, and the musical and artistic features and technical details of the concertos composed for the clarinet are investigated. The first chapter of this research examines the problem, purpose, tasks, significance, and degree of processing presented. The second chapter looks at the historical evolution of the clarinet instrument. In the third chapter, the historical significance and development of the clarinet instrument in European music culture are discussed. The fourth chapter examines the structure, components, types, and performance techniques of the clarinet instrument. In the fifth chapter of this study, an analysis of the clarinet concertos by W.A. Mozart, K.M. Weber, and I.Q. Mann is conducted. In the sixth chapter, the KV622 concerto for clarinet and orchestra by W.A. Mozart is examined, while the seventh chapter analyzes K.M. Weber's Clarinet Concertino (Op.26) for clarinet and orchestra. The eighth chapter focuses on K.M. Weber's 1st Clarinet Concerto for clarinet and orchestra, and the ninth chapter is dedicated to the analysis of K.M. Weber's 2nd Clarinet Concerto for clarinet and orchestra. The tenth chapter is devoted to the analysis of I.Q. Mann's concerto for clarinet and orchestra. The eleventh chapter consists of conclusions, a list of sources used, and a bibliography of scores.