Albino ve normal pigmentli gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss) anaçlarından elde edilen yumurta ve yavruların gelişiminin incelenmesi
The Investigation of developing of eggs and progenies which has occurrence from albino and normal pigmented rainbow trout (oncorhynchus mykiss) broods
- Tez No: 83299
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SALİH ÇELİKKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykiss, albino, normal pigmentli, albinizm, epistasi, büyüme performansı, yem tüketimi, Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, normal pigmented, albino, albinizm, epistatic, growth performance, feed conversion ratio
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Normal pigmentli ve albino damızlıklarından elde edilen yumurta ve yavruların gelişiminin incelenmesini esas alan bu çalışmada, yumurtaların ölüm oram, açılma zamanı, yavruların büyüme performansları ve yem değerlendirme oranlan tespit edilmeye çalışılmıştır. Açılım oranlarına bakıldığında bu çalışmada heterozigot albinonun bulunduğu söylenebilir. Çünkü, albino ile normal pigmentli damızlıklar çaprazlandığmda yan yarıya albino ve normal pigmentli yavrular meydana gelmiştir. Aynı şekilde albinolarm kendi araların çiftleştirildiğinde %25 normal ve %75 albino yavrular elde edilmiştir. Yumurtaiardaki kayıp oranlan ve açılma süreleri incelendiğinde gruplar arasında önemli bir fark olmadığı görülmüştür. Akvaryum ve tanklarda yetiştirilen yavrulann büyüme performansı ve yem değerlendirme oranlan incelendiğinde albino x albino çiftleştirilmesinden elde edilen albino yavrularda, son ağırlık üzerinden, nispeten kötü büyüme tespit edilmiştir. Ama diğer gruplardaki albinolann normaller kadar iyi büyüdüğü de tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışmada kullandığımız albinolann bilinenin aksine homozigot resesif değil, heterozigot ve albinolann normaller üzerinde örtücü (epistatik) etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Aynca albinolann normal pigmentliler ile aynı ortamı paylaştıkiannda hemen hemen normaller kadar iyi büyüme gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation of Developing of Eggs and Progenies Which has Occurrence from Albino and Normal Pigmented Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Broods In this study, occurrence of albino progenies produced from albino x albino and albino x normal pigmented rainbow trout mating has been tested. In addition growth performance of these progenies has been compared. When the rates of albino and normal pigmented progenies are considered, it can be concluded that the albino parents are heterozygous. Because when the albino and normal pigmented broods are crossed, albino : normal ratio is around 1:1. Similarly, when the albino and albino is mated, 25% of the progenies are normal and the rest (75%) is albino. It has been concluded that the albino broods used in this preliminary study were heterozygous and albinizm has epistatic effect on normal pigmentation in rainbow trout. In addition, when two phenotypes are reared in same culture unit, there seems to be no dominance of any of the groups.